Slavski kolač – hrišćanska zamena za krvnu žrtvu

Pošto je sezona Krsnih slava počela, vreme je da se podsetimo kako se pravi slavski kolač.

Slavski kolač je ukrašeni okrugli domaći hleb sa ukrasima od testa i specijalnim slavskim slovom koje se utisne pečatom u testo.

Kolač (kao hleb) je hrišćanska zamena za krvnu žrtvu. Istina, i u Starom zavetu se znalo za praksu obrednog prinošenja hleba na žrtvu, pa je i Gospod Isus Hristos upotrebljavao hleb na svojoj tajnoj ili poslednjoj večeri sa svojim učenicima.

Potrebno je : 750 ml mleka, 3 jaja, 1 kvasac, 1 dl ulja, 1,5 kg brašna, 1 kašičica šećera i  2 kašičice soli.

Ugrejte mleko da bude mlako, dodajte kašičicu šećera i rastopite kvasac. Pustite kvasac da nadođe, pa dodajte so, četvrtinu brašna i umutite varjačom da nema grudvica. Pokrite krpom vanglu i ostavite da stoji oko 20 minuta da testo krene. Dodajte dva jajeta i jedno belance, ulje i uz stalno mešanje postepeno dodajte brašno. Kad testo postane pretvrdo za varjaču nastavite da ga mesite rukom. Umesite glatko testo i prekrite ga krpom, ostavite da stoji dok se ne udvostruči, zatim ga lagano premesite i stavite u okruglu tepsiju ili šerpu.

slavski-kolac-1

Svaki ukras na slavskom kolaču ima posebno značenje i predstavlja želju domaćice za opšte blagostanje porodice.

Klasje žita predstavlja rodnu godinu kao i grozd i burence.

Ptice: zdravlje i veselje.

Burence: da bi u kući bilo svega u izobilju, kao i da bude optočen vencem od upletenih pletenica koje se narežu malim nožem.

Cveće (ružice): označava lepotu, čistotu, blagi miris duše i želju da deca odrastaju lepa i čista kao ružice.

Ukrasi se stavljaju u polja između krakova krsta i dovoljno je da se u svakom od četiri polja nalazi po jedan ukras. U sredini kolača se zabode parče osvećenog bosiljka.

 

Scroll to Top