Škola ima zadatak da kontinuirano edukuje i roditelje i učenike o svim oblicima elektronskog nasilja

„Škola ima zadatak da kontinuirano edukuje i roditelje i učenike o svim oblicima elektronskog nasilja“ – Milica Stojanović, pedagog, Srednja  škola u  Grdelici

 

Koje su najčešće zloupotrebe dece na internetu sa kojima ste se susretali? Da li nam možete navesti i neke primere iz vaše prakse?

Konkretnih primera zloupotrebe dece na internetu u našoj vaspitno – obrazovnoj praksi  nemamo.

– Iako je ova zloupotreba novijeg doba, koliko je ona opasna? Odnosno kako može da utiče na dečije ponašanje i psihu?

Mišljenja smo, da je zloupotreba dece na internetu izuzetno opasna i može imati izuzetno loše posledice po emocionalni, socijalni, mentalni i sveukupni razvoj dece

– Veliki procenat dece je sam zaslužan za svoje vaspitanje, jer roditelji za to nemaju vremena. Koliko je ovo veliki problem u današnjem svetu u kome se tehnologija i navike i potrebe ljudi menjaju velikom brzinom ?

U savremenom svetu prezauzetost roditelja može dovesti do velikih propusta u vaspitanju dece. Ova činjenica, školi kao instituciji postavlja nove zadatke. Kada je u pitanju konkretno  problem  zloupotrebe dece na internetu, smatramo da  škola ima zadatak da kontinuirano edukuje i roditelje i učenike o svim oblicima elektronskog nasilja.

– Kao pedagog, koje savete bi ste dali deci, a koje roditeljima, kada je bezbedno korišćenje novih tehnologija u pitanju?

Što se tiče saveta roditeljima, kada je u pitanju zaštita i prevencija elektronskog nasilja, pre svega insistiramo na stalnom praćenju i kontroli ponašanja i kretanja dece. A što se tiče učenika, stalnom edukacijom u školi ukazujemo na opasnosti od elektronskog nasilja i zloupotrebe dece na internetu. Insistiramo na tome, da ukoliko dožive bilo koji oblik elektronskog nasilja prijave odraslima, pre svega roditeljima i nastavnicima ili osobi u koju imaju poverenja.

– Koliko i kako savremene IKT (informacione komunikacione tehnologije), menjaju ponašanje, vrednosti i detinjstvo dece?

Savremene informacione komunikacione tehnologije  u velikoj meri s  jedne strane,  olakšavaju život u savremenom svetu, ali, nažalost , negativno utiču na ponašanje učenika, njihov fizički, psihički i socijalni razvoj, kao i na formiranje sistema vrednosti.

 

Projekat „Svi treba da znamo“ je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top