Šarena salata za zimnicu

POTREBNO JE

1 kg krastavčića, 1 kg šargarepe, 1/2 kg zelenog paradajza, 1/2 kg zelenih paprika, 1 kg karfiola,

1 kg kupusa, 750 ml alkoholnog sirćeta, 250 gr šećera, 150 g soli, 250 ml vode, 1/2 l ulja i 1 kesica bibera u zrnu

 

PRIPREMA

Dobro operitekrastavcice, paradjaz i paprike. Šargarepu dobro očistite i iseckajte na kolutiće. U veliku serpu prvo stavite iseckanu šargarepu, pa seckajte krastavcice takodje na kolutiće i stavite ih iznad šargarepe u serpi. Onda stavite seckanu papriku, pa paradajz. Karfiol očistite i razdelite na sitne cvetiće, ali im drškice isecite. I karfiol stavite u šerpu iznad paradajza. Kupus sitno narendajte i stavite ga iznad karfiola.
Stavite na vatru da se prokuvaju sirće, voda, šećer, so, ulje i biber.Kad provri stavite u šerpu gdje je povrće. Ostavite da stoji 15 min poklopljeno. Istresite marinadu tj vodu u kojoj se kuvalo iz šerpe , al polako da ne izručite i povrće.
Vratite marinadu da kuvate i kad ponovo provri, opet istresite odozgo na povrće .Isto treba da stoji 15 min i opet se izruči marinada i po treći put prokuva, i povrće popari.
Kad i treći put to uradite, poklopite šerpu i ostavite da stoji preko noći, ili bar dok se ne ohladi.
Ujutru, salatu promešate u serpi i punite tegle, koje ne zatvarate do uveče, jer čekate, da vidite dal je potrebno da se stavi još marinade. Onda zatvorite tegle

Scroll to Top