SARADNJA SRBIJE I MAĐARSKE: Direktor PKS – RPK Leskovac Goran Jović kod predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora

Predsednik Skupštine AP Vojvodine, gospodin Ištvan Pastor primio je direktora PKS – RPK Leskovac, Gorana Jovića i ambasadora Srbije u Budimpešti NJ.E. gospodina Ivana Todorova, koji je za tu priliku došao u Novi Sad kako bi dao još veći doprinos u daljoj saradnji Mađarske i juga Srbije.

Teme razgovora bile su otvaranje kancelarije – info punkta Mađarske privredne komore za zapadni Balkan koja je otvorena 10. decembra prošle godine u prostorijama PKS – RPK Leskovac i koju je kompletno opremila Privredna komora Srbije, kao i dalje aktivnosti ove kancelarije u povezivanju privrednika Mađarske i privrednika juga Srbije i subvencionisanje projekata u razvoju juga Srbije.

U toku je priprema dokumentacije za izradu kolektora i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda kao i bioenergane u opštini Lebane koju subvencioniše Mađarska Vlada kao i Vlada Republike Srbije u iznosu od 10,5 miliona evra. Najavljena je i pomoć u organizaciji susreta privrednika iz Mađarske u Leskovcu sa privrednicima juga Srbije.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine, gospodin Ištvan Pastor predložio je da se na jesen u Leskovcu organizuje sajam mađarskih proizvoda u Leskovcu kao i susreti privrednika.
Obećana je pomoć u svim vidovima ekonomske saradnje između Mađarskih i privrednika sa juga Srbije a sve kao rezultat izuzetne političke saradnje dva naroda a zahvaljujući predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Mađarske Viktoru Orbanu.

Spoljno trgovinska razmena Mađarske i Srbije 2013. godine iznosila je 1 milijardu i 65 miona evra, 2018. godine 1 mijardu i 709 miliona evra, da bi u 2021.godini premašila 2 milijarde evra i postala treći spoljno trgovinski partner Srbiji posle Italije i Nemačke.

Mađarske firme su vrlo malo prisutne na jugu Srbije i ovakav vid saradnje znatno će uticati na povećanje spoljnotrgovinske razmene između Mađarske i Srbije. Predsednik Mađarske privredne komore za zapadni Balkan gospodin Atila Galamboš koji je potpisao protokol o saradnji sa PKS – RPK u Leskovcu sa direktorom Goranom Jovićem, predložio je da se saradnja proširi i sa privrednicima iz Severne Makedonije a da sedište bude PKS – RPK u Leskovcu. Svemu ovome ide u prilog i od skora liberalniji protok ljudi i robe (Otvoreni Balkan) između Srbije, Severne Makedonije i Albanije što je privuklo interesovanje za investiranje u jug Srbije.

infocentarjug.rs

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top