Saopštenje za javnost SAMOSTALNOG SINDIKATA POLICIJE SRBIJE

Redakciji našeg portala Info centar juga, dostavljeno je saopštenje za javnost Samostalnog sindikata policije Srbije koje prenosimo u celosti:

 

Osećamo za moralnom obavezom da se javnosti obratimo ovim saopštenjem i odamo posebnu zahvalnost Predsedniku Republike Srbije g.Aleksandru Vučiću na konkretnoj realizaciji izmene Uredbe o ostvarivanju posebnih prava bivših zaposlenih u MUP-u na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija iz 2013.godine.

Ujedno se zahvaljujemo Predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić,Ministru unutrašnjih poslova dr Nebojši Stefanoviću,Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću,generalnom sekretaru Vlade Republike Srbije Novaku Nediću, kao i svim ostalim visokim državnim činovnicima koji su takođe doprineli realizaciji izmene prethodne Uredbe o penzionsanju bivših radnika MUP-a sa teritorije AP KiM.

Stupanjem na snagu nove Uredbe Vlade Republike Srbije o ostvarivanju posebnih prava bivših zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od dana 22. februara 2018. godine prestala je sa važenjem prethodna Uredba Vlade Republike Srbije o uslovima za ostvarivanje prava na posebnu penziju zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova na teritoriji AP Kosovo i Metohija 05 broj 110-11250/2013 od dana 25.12.2013.godine.

Takođe stupanjem na snagu nove Uredbe su se ispunili svih naši zahtevi i zahtevi bivših radnika MUP-a sa teritorije AP KiM-a.Počev od samog nezakonitog penzionisanja 2013.godine ukazivali smo na nedostanke i nelogičnosti u samoj sadržini prethodne uredbe,uz veliki zahvalnost svim pomenutih državnih funkcionera uspeli samo da sadržinu uredbe izmenimo i učinimo je prihvatljivom za bivše radnike MUP-a R.Srbije sa AP KiM-a.

Ispravljeni su veliki nedostaci u odnosu na pretohodnu uredbu,tako na primer u pogledu ograničavanja slobode kretanja,omogućena je nesmetana promena prebivališta svim bivšim radnicima MUP-a sa teritoriji AP KiM-a,omogućeno je i zasnivanje radnog odnosa ili drugi vid radnog angažovanja korisnika posebne penzije a da to ne utiče na ostvarivanje prava na posebnu penziju, stim što korisnik koji ostvaruje pravo na posebnu penziju ne može zasnovati radni odnos, niti biti radno angažovan u državnom organu, odnosno službi čije se plate finansiraju iz budžeta Republike Srbije.Takođe i bitna je ispravka u pogledu prava korisnika posebne penzije u slučaju smrti korisnika,gde se sva dalja prava lica naslednika penzije ostvaruju pod uslovima pod kojima bi lice naslenik ostvarivalo pravo na porodičnu penziju u skladu sa zakonom kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje.Bitna izmena Uredbe je i u finansijskom delu gde se posebna penzija utvrđuje u iznosu od 70% prosečne mesečne plate koju je korisnik posebne penzije ostvarilo u 2013. godini,umesto što je to do sada bio slučaj da bude 60 % prosečne mesečne plate koju je korisnik posebne penzije ostvarilo u 2013. godini, – navodi se u saopštenju za javnost Samostalnog sindikata policije Srbije.

(Kraj)

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top