Razrešena sudija zbog neopravdanog odugovlačenja sudskog postupka

Visoki savet sudstva (VS S) razrešio je danas funkcije sudiju Apelacionog suda Slavku Mihajlović zbog neopravdanog odugovlačenja sudskog postupka, tokom kojeg je zastarela optužba za nedozvoljeno držanje pištolja protiv Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam, saznaje Tanjug.

Odluka o razrešenju nije pravosnažna, jer sudija ima pravo da uloži prigovor u zakonskom roku po prijemu odluke.

VS S je odluku doneo većinom glasova na današnjoj sednici, a nakon sprovedenog disciplinskog postupka koji je protiv sudije pokrenut u septembru 2015. na predlog predsednika Apelacionog suda u Beogradu.

Predlog za razrešenje podnet je zbog teškog disciplinskog prekršaja – odnosno zbog neopravdanog odugovlačenja postupka, zbog čega je nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja Jocića u tom slučaju.

Sreten Jocić je prvostepeno bio osuđen na 10 meseci zatvora zbog neovlašćenog držanja pištolja, koji je pronađen kod njega prilikom policijske rutinske kontrole u Zemunu 27. januara 2008, a do zastare slučaja je došlo u januaru 2014. Apelacioni sud je pravosnažnu odluku kojom je zbog zastarelosti krivičnog gonjenja odbijena optužba protiv Jocića doneo mesec dana kasnije u februaru 2014.

Mediji su ranije preneli da je prvostepena presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu dostavljena Apelacionom sudu 4. oktobra 2013. i da je predmet dodeljen sudiji Mihajlović.

Međutim, kako su naveli mediji, ona je nakon toga uzela dvomesečno bolovanje, pa je odlučivanje u tom predmetu sa naznakom „hitno“ zakazano tek za 15. januar 2014, kada se pred sudom nije pojavio branilac optuženog, kao ni na sledećem zakazanom ročištu jer nije primio poziv.

Optužba je na kraju morala da bude odbijena zbog nastupanja apsolutne zastarelosti. Jocić inače izdržava višegodišnju zatvorsku kaznu zbog podstrekavanja na ubistvo.

 

Izvor:Tanjug

Scroll to Top