Radni sastanak kordinatora programa mera centralne Srbije

Na osnovu  Zakona o zdravlju bilja svake godine donosi se Pravilnik o Programu mera zaštite zdravlja bilja na osnovu koga Uprava za zaštitu bilja organizuje sprovođenje svih aktivnosti po Programu mera. Program mera sprovode ovlašćene PSS, Fitosanitarna inspekcija i ovlašćene labaratorije 

Leskovac – Tema sastanka koji je održan u organizaciji Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Leskovac jeste sprovodjenje programa mera – odnosno praćenje karantinskih štetnih organizama na gajenim kulturama koje su previđene Pravilnikom. Poseban akcenat je dat na nadzor karantinskih štetnih organizama u merkantilnom krompiru koje sprovode PSS na području svog delovanja u skladu sa ovlašćenjem za obavljanje poslova sprovođenja Programa mera dobijenim od Uprave za zaštitu bilja. Poseban nadzor u krompiru PSS sprovode u kontunitetu od 2007. Osim krompira prate se karantinski štetni organizami i na jabučastom i koštičavom voću, vinovoj lozi, malini, luku, ukrasnom bilju, šumske sastojine itd… U slučaju pojave karantinskih štetnih organizama predlažu  se mere  u cilju  sprečavanje pojave i daljeg širenja na nove lokalitete i biljke domaćine. 

PSSS 02

Na današnjem sastanku na kome će biti koordinatori programa mera 17 službi iz 19 okruga centralne Srbije gde je PSSS Leskovac  kordinator  za  poslove posebnog nadzora na teritoriji Cenztralne Srbije,  biće reči o planu Programa mera za 2016. godinu,  sprovedenim aktivnostima u periodu od 2007 do 2015. Godine, a od ove godine posebano se prati jedna nova štetna vrsta Xylella fastidiosa koja pričinjava velike štete na gotovo svom voću (sušenje).
U prelepom abijentu Centra za stručno usavršavanje i veliko gostoprimstvo direktora Slobodana Glišića kao i posle pozdravne reči direktora PSSS Leskovac dr Bratislava Pešića, i Aleksandre Radojičić, predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Uprave za zaštitu bilja, započeo je radni sastanak koordinatora.

PSSS 03

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top