Promovisana zbirka pesama „Lepota odricanja” Miloša G. Perovića is Medveđe

U prepunoj sali Leskovačkog kulturnog centra, je priređena promocija zbirke pesama autora Miloša G. Perovića is Medveđe pod nazivom ,,Lepota odricanja’’. Autor zbirke po zanimanju je saobraćajni inženjer, a živi i radi u Medveđi, i ovo je njegova prva pesnička zbirka, koja verno izražava sve faze i teme njegovog stvaralaštva u poslednjih desetak godina. O knjizi su govorili Dr Miloš Luković, profesor Živko Kulić i Jeromonah Pajsije.

Miloševo bliže porodično poreklo vezano je za dva susedna kraja sa živopisnom prirodom i specifičnim stanovništvom, jedan je Gornja Jablanica, koja predstavlja  najlepši srpski etnički mozaik sačinjen od doseljenika iz raznih srpskih krajeva, drugi je veoma slično područje na razmeđu reka Jablanica i Laba koje je poznato i pod imenom Malo Kosovo, kazao je govoreći o autoru Dr Miloš Luković. U našem pesniku ključaju silne emocije, to je vrelo čiste nepatvorene pesničke energije koja će se nesumnjivo izliti u nove pesme i nove zbirke, i iskreno verujem da nisu daleko dani kada će se o Milošu Peroviću govoriti kao o jednoj od ikona savremenog srpskog pesništva, zaključio je Luković.

U knjizi o kojoj govorimo dominiraju misaone lirsko refleksivne ljubavne i rodoljubive pesme, s duhovno religioznim, filozofskim, zavičajnim i porodičnim motivima, kazao je ovom prilikom profesor Živko Kulić. Miloš intenzivno razmišlja i o porodici, porodičnim vrednostima, međugeneracijskim odnosima, i olakom shvatanju života i životnih obaveza kod dela mlađih generacija, što se vidi u pesmi ,,Odgovor starca’’, dodao je Kulić. Tragajući za sopstvenim poetskim izrazom, Miloš se bez dvoumljenja hrabro i znalački opredelio za najteži ali istovremeno i najzahvalniji stvaralački put, za svoj put, pred nama je knjiga o kojoj će se tek pričatii sređivati utisci, s vremenski nezastarivim i tematski neistrošivim stihovima, a ko je bude čitao brzo će shvatiti, da iza svake strofe stoji pesnik iz čije duše progovara neokaljano i umiljato ljudsko biće, mudro, neiskvareno prepuno ljubavi prema svakom čoveku i svemu što ga okružuje, istakao je profesor Kulić.

Sam naslov knjige ,,Lepota odricanja’’, govori da nije baš ovozemaljska, sam naslov otvara nam prozor ka nebu, ka večnosti i kao da pokazuje svrhu našeg života ovde na zemlji, odricanje od svega prolaznog radi sticanja večne lepote, kazao je govoreći o knjizi Jeromonah Pajsije.

Stihove pesama zbirke ,,Lepota odricanja’’ Miloša G. Perovića govorili su glumica leskovačkog Narodnog pozorišta Nataša Pejić i recitator Srna Milovanović učenica četvrtog razreda Osnovne škole Radovan Kovačević iz Lebana. U muzičkom delu programa nastupila je solo pevač Jefimija Bogdanović u pratnji profesorke violine Milice Živković.

 

 

 

 

infocentarjug.rs/radiomedvedja.rs

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top