Pripreme za pošumljavanje i zaštitu starog hrasta u Vlasotincu

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, 5. juna, JKP Komunalac počelo je sa pripremom terena za pošumljavanje na lokaciji Maričkino. Tu će na jesen biti zasađene autohtone vrste drveća u cilju očuvanja biodiverziteta. Ove godine, 5. jun označiće i početak dekade obnove ekosistema u svetu.

Pokrenut je postupak utvrđivanja starog hrasta u Kruševici za zaštićeno dobro, odnosno spomenik prirode. Reč je o stablu sladuna, koje se nalazi na sedam kilometara od Vlasotinca. Staro je oko 450 godina, visoko 23 metra, a obim debla na prsnoj visini iznosi 5,1 metar.

Na inicijativu većnika zaduženog za zaštitu životne sredine Žakline Stefanović učenici OŠ „Karađorđe Petrović“ iz Kruševice posetili hrast približne starosti i veličine. Oni su upoznati sa značajem hrasta u srpskoj tradiciji, etnologiji i mitologiji.

„Kad sačuvamo jedan hrast šaljemo poruku da treba da čuvamo šumu, odnosno ekosistem u celini“, dodaje Stefanović.

Ovom prilikom učenici i predstavnici lokalne samouprave počistili su smeće sa staze duge dva kilometra, od škole do hrasta.
Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine u Giginoj kući priređena je izložba radova na temu ekologije koju su pripremili učenici OŠ „Siniša Janić“ i Gljivarskog društva Rujnica. Akcijama se pridružila i Turistička organizacija opštine Vlasotince.

infocentarjug.rs

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top