Porodilište u Leskovcu dobilo aparat za proveru sluha kod beba

Posetom Opštoj bolnici u Leskovcu uspešno se nastavlja nova humanitarna akcija „Blic fondacije“ – “Srce za decu”, čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner je RTS.

Odeljenju neonatologije danas je uručen 14-ti skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba u okviru akcije. Od danas svakoj bebi koja se rodi u porodilištu u Leskovcu biće proveren sluh. Šefu Odeljenja neonatologije u Leskovcu, dr Mariani Nikolić- Pavlović, donaciju je uručila naša poznata televizijska voditeljka „Radio televizije Srbije“ Ivona Pantelić.

Urucenje aparata za skrining sluha kod beba 01
Velimir Perović, urednik akcije „Blic fondacije“ i Ivona Pantelić, novinarka RTS-a

Ivona Pantelić je tim povodom rekla: „Radio televizija Srbije svim kapacitetima podrţava akciju Blic fondacije Srce za decu, da se porodilištima u Srbiji obezbede aparati za proveru sluha kod beba. Ne sme se više dozvoliti da iz naših porodilišta izlaze bebe koje su rođene sa oštećenim sluhom, a da to lekari i roditelji otkriju tek posle godinu i više dana od rođenja deteta. Akcija Srce za decu je od izuzetnog značaja za zdravlje naše dece i zato očekujem da će svako od nas poslati bar po jedan sms na humanitarni broj 2552 i tako pomoći nabavku aparata za svih 56 porodilišta u Srbiji. Humanost nas uči ljubavi, solidarnosti, patriotizmu… Hajde da zajedno pomognemo da oko 300 dece koliko se godišnje u Srbiji rodi sa oštećenim sluhom mogu da imaju srećno odrastanje, da pravilno razviju govor, da se školuju, i da taj hendikep potpuno pobede. Zato je veoma bitno da se skrining sluha obavi odmah po rođenju, a da se sa lečenjem krene već od petog šestog meseca ţivota, što do sada nije bio slučaj“.

Urucenje aparata za skrining sluha kod beba 02
Skrinig sluha kod beba

U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba. Statistike su frapantne i pokazuju da se trajna nagluvost i gluvoća na uzorku od 1.000 novorođenih beba pojavljuje kod troje do petoro dece. Medicinski posmatrano, kod dece kod kojih je nagluvost dijagnostikovana i rehabilitacija započeta pre navršenih šest meseci ţivota, dolazi do znatno boljeg i brţeg razvoja govora u odnosu na decu kod kojih je nagluvost otkrivena i rehabilitacija započeta kasnije.

Šef Odeljenja neonatologije u Leskovcu, dr Mariana Nikolić – Pavlović se zahvalila na donaciji i istakla sledeće: „Skrining sluha novorođenčadi se već odavno radi u mnogim zemljama u svetu. Koliko je vaţno rano otkrivanje urođenog oštećenja sluha govori podatak da u proseku 1-3 na 1.000 novorođenih beba ima ovaj problem. Rana dijagnoza omogućava ranu rehabilitaciju, a samim tim i veći uspeh u lečenju. Najoptimalnije vreme za početak lečenja je od šestog meseca, a kod nas se, na ţalost, kod većine dece ovaj problem dijagnostikuje tek oko druge godine ţivota. Ovaj preventivni pregled ima za cilj otkrivanje oštećenja kod tek rođenih beba, pravovremenu dijagnozu i lečenje a sve u cilju normalnog i pravilnog razvoja te dece. Tačnost skrininga je skoro stoprocentna, metoda je bezbolna, jednostavna i bez rizika po zdravlje dece. Zahvaljujući akciji „Blic fondacije“ „Srce za decu“ koja se sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja od danas će se u leskovačkom porodilištu, gde se godišnje rodi oko 1.600 beba raditi ovaj skrining. Hvala vam u ime svih beba, njihovih roditelja i nas zaposlenih što ste nam ovim lepim gestom omogućili da idemo u korak sa vremenom i pratimo savremenen trendove“, istakla je dr Mariana Nikolić – Pavlović.

Urucenje aparata za skrining sluha kod beba 05
Šef Odeljenja neonatologije u Leskovcu, dr Mariana Nikolić – Pavlović

Ranu dijagnostiku nagluvosti u današnje vreme moguće je ustanoviti već u porodilištu primenom skrining testova – upotrebom portabilnih elektronskih instrumenata. Skrining sluha sve novorođene dece je jednostavna metoda, bez rizika po zdravlje deteta. Primenom ove metode jasno se povećavaju kvalitet ţivota i mogućnost za socijalni razvoj deteta.

Urucenje aparata za skrining sluha kod beba 03
Velimir Perović, urednik akcije „Blic fondacije“ i Ivona Pantelić, novinarka RTS-a

Tokom posete Opštoj bolnici u Leskovcu, Velimir Perović, urednik akcije „Blic fondacije“ – „Srce za decu“ rekao je da je cilj akcije „Blic fondacije“ – „Srce za decu“ da deca koja se rode sa oštećenim sluhom imaju normalan ţivot i pravilan razvoj, da se školuju, da se bave muzikom ili sportom i da u ničemu ne zaostaju za svojim vršnjacima. Da bi se postiglo potrebno je da se oštećenje sluha otkrije odmah po rođenju i zato je neophodno da svako porodilište ima aparat za proveru sluha kod novorođenčadi. Nauka i medicina su toliko napredovale da gluvost i nagluvost u razvijenim zemljama više nisu hendikep. Ako se dijagnoza uspostavi do trećeg meseca ţivota dete do polaska u školu moţe u potpunosti da rehabilituje sluh i da razvije govor i intelekt. Ovo je akcija od izuzetnog značaja za zdravlje naše dece, i zato pozivam sve ljude dobre volje da slanjem sms poruka na broj 2552 i uplatama na tekuće račune „Blic fondacije“ pomognu da u što kraćem roku svim porodilištima u Srbiji obezbedimo aparate za skrining sluha kod beba, rekao je urednik Perović.

Opremanjem svih porodilišta u Srbiji aparatima za rano otkrivanje problema sa sluhom kod novorodjenčadi Srbija će se pridruţiti drţavama koje već sprovode rani skrininig sluha. Lekari će biti u mogućnosti da već u prvih nekoliko dana po rodjenju deteta utvrde postoji li bilo kakav problem sa sluhom i na vreme organizuju adekvatnu terapiju. Time se pre svega detetu pruţa mogućnost da se određeni problem sa sluhom na vreme ispravi i omogući normalan i pravilan razvoj deteta.

Blic fondacija

S druge strane, zdravstveni sistem, ali i društvo u celini, dobijaju manji broj dece i njihovih porodica koje tokom ţivota imaju razvojne probleme zbog kasnog otkrivanja nagluvosti i gluvoće.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top