Podrška organizacijama civilnog društva u iniciranju mera za unapređenje socijalne uključenosti Roma i Romkinja

Razvojni program Evropski PROGRES je objavio javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava organizacijama civilnog društva koje se bave unapređenjem položaja romske zajednice, kako bi incirale i realizovale mere u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i bezbednosti koje će doprineti socijalnoj uključenosti Roma i Romkinja. Ovu aktivnost, donatori Programa, Evropska unija i Vlada Švajcarske, podržaće sa 150.000 evra.

Socijalno ukljucivanje Roma 01

Pravo učešća na konkursu imaju romske  i druge organizacije civilnog društva, kao i romske asocijacije, sa dokazanim iskustvom u sprovođenju projekata koji su usmereni na Rome. Organizacije i udruženja moraju da budu registrovane u jednoj od 34 lokalne samouprave obuhvaćene Programom ili sa sedištem izvan navedenih opština uz obavezno partnerstvo sa srodnim organizacijama u jednoj od 34 programske opštine.

Svaka organizacija može da podnese samo jedan predlog projekta, a svakom podnosiocu projekta može biti dodeljen samo jedan grant u vrednosti od najmanje 2.000 evra, a najviše 10.000 evra bespovratne pomoći u dinarskoj protivvrednosti. Sredstva će biti odobrena samo za predloge projekata koji se odnose na ciljeve navedene u Strategiji za socijalno uključivanje Roma i Romkinja kao i na konkretne mere predviđene u okviru tih ciljeva i javnog poziva.

„Procena projekata je konkurentni proces koji će se sprovesti u dve faze. Prva faza podrazumeva dostavljanje koncepta projekta, dok će u drugoj fazi aplikanti koji uđu u uži izbor biti pozvani da pohađaju program obuke kroz koji želimo da ojačamo njihove kapacitete za sprovođenje odabranih mera za unapređenje društveno-ekonomskog položaja Roma i Romkinja na lokalnom nivou“, rekla je Ana Nedeljković, menadžerka sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost u okviru programa Evropski PROGRES.

Kako bi približio uslove konkursa, Evropski PROGRES će tokom maja  2016. godine održati informativne sesije za sve zainteresovane organizacije na jugoistoku i jugozapadu Srbije. Konkurs je otvoren do do 4. jula 2016. godine, a  više informacija o samom pozivu kao i detaljna dokumentacija za prijavljivanje dostupni su na veb sajtu Evropskog PROGRES-a

http://www.europeanprogres.org/pozivi/sr/

 

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top