Otvoren konkurs za podršku mikro i malim preduzećima

Razvojni program Evropski PROGRES objavio je javni poziv za dodelu bespovratne pomoći preduzetnicima, mikro i malim preduzećima sa ciljem da se poveća proizvodnja i stvore uslovi za otvaranje novih radnih mesta. Evropska unija i Vlada Švajcarske su za ovu aktivnost, usmerenu na povećanje konkurentnosti lokalne privrede u 34 opštine jugoistočne i jugozapadne Srbije, opredelile ukupno 250.000 evra. Javni poziv biće otvoren do 10. juna 2016.

 

Pravo učešća na konkursu imaju preduzetnici, mikro i mala preduzeća koja su registrovana 2013. ili 2014. godine na teritoriji jedne od 34 opštine obuhavaćene programom Evropski PROGRES. Preduzeća moraju da budu većinski u domaćem privatnom vlasništvu, da imaju ostvarenu poslovnu dobit na kraju 2015. godine kao i izmirene obaveze po osnovu uplate poreza i doprinosa.

 

„Evropska unija i Vlada Švajcarske putem ovog javnog poziva pružaju podršku privatnom sektoru koji je ključan za ekonomski rast i povećanje zaposlenosti“, rekao je Grem Tindal, menadžer Evropskog PROGRESa.

Program će podržati najmanje 12 projekata, a dodeljena sredstva po projektu ne mogu preći 25.000 evra za malo preduzeće i 15.000 evra za mikro preduzeće ili preduzetnika, dok podnosioci projekata treba da obezbede finansijsko učešće od 30% od tražene vrednosti donacije. Evropski PROGRES neće dodeljivati novčana bespovratna sredstva, već će u odobrenoj vrednosti biti nabavljena oprema ili pružene usluge koje treba da doprinesu povećanju produktivnosti, otvaranju novih radnih mesta i širenju tržišta. Preduslov za finansiranje projekata jeste spremnost aplikanata da sprovode aktivnosti društveno odgovornog poslovanja.

„Očekujemo da predstavnici privatnog sektora osmisle i sprovedu aktivnosti kojima će podržati širu zajednicu, poput pružanja podrške lokalnim organizacijama, organizovanja javnih radova ili učešća u humanitarnim akcijama“, istakla je Olivera Kostić, menadžerka sektora za konkurentnost u okviru programa Evropski PROGRES.

 

Kako bi približio uslove konkursa, Evropski PROGRES će u periodu od 18. do 28. aprila 2016. godine održati informativne sesije na jugoistoku i jugozapadu Srbije i to u: Vranju, Leskovcu,  Knjaževcu, Novom Pazaru, Ivanjici, Prijepolju, Bujanovcu i Nišu.

Više informacija o samom pozivu kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na veb sajtu Evropskog PROGRESahttp://www.europeanprogres.org/pozivi/sr/

RASPORED ODRŽAVANJA INFORMATIVNIH SESIJA PO OPŠTINAMA I GRADOVIMA

VRANJE

ponedeljak, 18. april 2016. u 11 časova

Biznis inkubator centar (Radnička 5, Upravna zgrada Jumka, IV sprat)

 

BUJANOVAC

utorak, 19. april 2016. u 12 časova

Amfiteatar Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu (Karađorđa Petrovića BB)

 

LESKOVAC

sreda, 20. april 2016. u 11 časova

Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju (Leskovačkog odreda 6)

 

KNJAŽEVAC

četvrtak, 21. april 2016. u 11 časova

Dom kulture, sala društvenog kluba (Branka Radičevića 1)

 

NIŠ

ponedeljak, 25. april 2016. u 11 časova

Deli Centar (Davidova 2)

 

NOVI PAZAR
utorak, 26. april 2016. u 11 časova

Kulturni centar, svečana sala (Stevana Nemanje 2)

 

PRIJEPOLJE
sreda, 27. april 2016. u 11 časova

Dom kulture, mala sala (Sandžačkih brigada 2)

 

IVANJICA

četvrtak, 28. april, 2016. u 11 časova

Hotel Park, konferencijska sala (Venijamina Marinkovića 10)

 

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

 

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top