Otvoren EUTEKA kutak u biblioteci u Lebanu

EUTEKA kutak, posebno opremljen deo u biblioteci namenjen informisanju građana o Evropskoj uniji, otvoren je u biblioteci „Branko Radičević“ u Lebanu. EUTEKA kutak je poklon biblioteci u Lebanu od delegacije EU u Srbiji.

EUTEKA kutak omogući će vam da se bolje upoznate sa instutucijama EU i kako one funkcionišu, državama članicama, prednostima procesa pridruživanja, putovanju i studiranju u EU i mnogim drugim oblastima. Iz biblioteke Branko Radičević“ pozivaju sve čitaoce da posete bilbioteku i upoznaju se Evropskom unijom.

EUTEKA je mreža 48 javnih biblioteka širom Srbije koje svojim posetiocima nude publikacije i informacije o Evropskoj uniji. Ovu inicijativu su zajedno inicirale Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Narodna biblioteka Srbije potpisivanjem Memoranduma o razumevanju 2014. godine, a ovom partnerstvu se 2015. godine priključila i Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije. U EUTEKA kutku u biblioteci nalaze se sto, stolica i kompjuter kao i polica na kojoj su EU publikacije na srpskom jeziku koje pokrivaju najrazličitije teme: od toga kako funkcioniše EU, preko podrške koju u Srbiji EU pruža obrazovanju mladih, preduzetnicima, procesu pridruživanja Srbije u EU, do toga kako studirati, raditi ili volontirati u zemljama Evropske unije.


„U 45 opština u Srbiji trenutno je u toku otvaranje EUteka kutaka u bibliotekama. To su mesta na kojima se građani, u lokalnim sredinama, mogu direktno informisati o svemu što ih zanima o Evropi i Evropskoj uniji. Podržali smo one opštine i biblioteke koje su pokazale zainteresovanost da same informišu korisnike o EU. Nikad nije bilo jasnije da je strateški prioritet Srbije Evropska unija i zbog toga je izuzetno važno što bolje informisati građane, a posebno mlade, o benefitima koje pridruživanje EU donosi Srbiji“, rekao je Pol Anri Prese, šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji.

„EUTEKA – EU u vašoj biblioteci“ je projekat čiji je cilj pružanje konkretne podrške bibliotekama širom Srbije kako bi one u svojim sredinama postale mesta za informisanje građana o temama koje su u vezi sa EU. U EUteka mreži biblioteka je 48 biblioteka širom Srbije. Više informacija o projektu pronađite na: www.euinfo.rs/euteka

    

 

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top