Opštinska izborna komisija opštine Lebane donela rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji

Opštinska izborna komisija opštine Lebane na sednici održanoj 11. maja 2020. godine, donela je rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji u postupku izbora za odbornike Skupštine opštine Lebane a koji su raspisani 4. marta tekuće godine.. Rešenje prenosimo u celosti:

Nastavlja se sprovođenje izbornih radnji u postupku izbora za odbornike Skupštine opštine Lebane koji su raspisani 4. marta 2020. godine.
Izbori iz tačke 1. ovog rešenja održaće se 21. juna 2020. godine.
Nastavljaju da teku svi rokovi za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora iz tačke 1. ovog rešenja, utvrđeni Zakonom o lokalnim izborima i drugim propisima koji se primenjuju na izbore odbornika u Skupštini opštine Lebane.
Opštinska izborna komisija će posebnim aktom definisati istek rokova iz tačke 3. ovog rešenja u skladu sa novim datumom održavanja izbora iz tačke 2. ovog rešenja.
Ovo rešenje dostaviti predsedniku Narodne skupštine i predsedniku Skupštine opštine Lebane.
Ovo rešenje objaviti u „Službenom glasniku grada Leskovca“.

O b r a z l o ž e nj e

Predsednik Narodne skupštine je dana 4. marta 2020. godine doneo odluku kojom je raspisao izbore za odbornike u Skupštini opštine Lebane za 26. april 2020. godine („Službeni glasnik RS“, broj 19/20). U skladu tom odlukom Opštinska izborna komisija je sprovodila izborne radnje propisane zakonom.

Odlukom o proglašenju vanrednog stanja, koju su 15. marta 2020. godine doneli zajedno predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine i predsednik Vlade, proglašeno je vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije.

Vlada je, na osnovu člana 200. stav 6. Ustava Republike Srbije, uz supotpis predsednika Republike, 16. marta 2020. godine donela Uredbu o merama za vreme vanrednog stanja. Uredba je stupila na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“, 16. marta 2020. godine.

Članom 5. navedene uredbe propisano je da se njenim stupanjem na snagu prekidaju sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornike skupština opština i gradova koji su raspisani za 26. april 2020. godine i da će se sprovođenje izbornih radnji nastaviti po prestanku vanrednog stanja.

U skladu sa navedenim, Opštinska izborna komisija opštine Lebane je, 16. marta 2020. godine, donela Rešenje o prekidu svih izbornih radnji u sprovođenju izbora za odbornike Skupštine opštine Lebane, raspisanih za 26. april 2020. godine.

Narodna skupština je, 6. maja 2020. godine, donela Odluku o ukidanju vanrednog stanja („Službeni glasnik RS“, broj 65/20).

Istoga dana, Narodna skupština je donela i Zakon o važenju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila. Članom 4. navedenog zakona propisano je da će nadležne izborne komisije 11. maja 2020. godine doneti rešenja o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornike skupština opština i gradova. Istim članom, nadležne izborne komisije su zadužene da utvrde nove rokove za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora u skladu sa vremenom nastavka sprovođenja izbornih radnji.

Novi datum održavanja izbora za odbornike Skupštine opštine Lebane iz tačke 2. dispozitiva ovog rešenja utvrđen je uzimajući u obzir datum prekida izbornih radnji, 16. marta 2020. godine i vreme koje je od tog dana preostalo do dana u kojem su trebalo da budu održani navedeni izbori, 26. aprila 2020. godine.

U skladu sa navedenim, Opštinska izborna komisija, kao organ nadležan za sprovođenje postupka izbora za odbornike Skupštine opštine Lebane, donela je rešenje kako je navedeno u dispozitivu.

Uputstvo o pravnom sredstvu: Protiv ovog rešenja može se podneti prigovor Gradskoj (Opštinskoj) izbornoj komisiji u roku od 24 časa od časa donošenja Rešenja.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top