Opština Lebane dobila automobil i lap top u okviru Programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je 11. marta 2019. godine uručila 30 automobila i računara gradovima i opštinama koje imaju formirane mobilne timove za inkluziju Roma, a u cilju podizanja njihovog kapaciteta i adekvatnog funkcionisanja. Vozila Fiat Tipo i računare donirala je Evropska unija u okviru Programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji realizuje SKGO, a glavni korisnik je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da će dodela automobila i računara mobilnim timovima koji se bave inkluzijom Roma omogućiti bolje i lakše ostvarivanje usluga namenjenih romskoj zajednici.

„Te usluge odnose se na socijalnu zaštitu, zdravstvo, zapošljavanje i druge oblasti. A vozila će predstavnicima lokalnih samouprava pružiti priliku da posete i one pripadnike romske zajednice koji žive u veoma udaljenim mestima“, rekao je Fabrici.

On je ukazao da je jedna od osnovnih vrednosti EU socijalna inkluzija, solidarnost, kao i pomoć najugroženijima, a da je romska zajednica među najugroženijim populacijama u Srbiji i zato zaslužuje posebnu pažnju.

„Do sad smo u ovoj oblasti obezbedili 1,4 miliona evra, a u budućnosti planiramo i dodatnih 20 miliona evra“, naveo je Fabrici.

Po njegovim rečima, neke od aktivnosti EU u Srbiji odnose se i na obezbeđivanje bespovratne pomoći nevladinom sektoru koji se bavi romskom zajednicom.

„Kada je reč o ovakvim osetljivim pitanjima, jako je važna koordinacija između vlasti na lokalnom i centralnom nivou jer se politike kreiraju na centralnom nivou, ali se život odvija na lokalnom“, naveo je Fabrici.

On je dodao da su mobilni timovi za inkluziju Roma „novitet u Srbiji“, ali ne i u EU.

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević rekao je da su Romi deo Srbije i njeni ravnopravni građani.

„Ne treba samo jednom u toku godine da pričamo o problemima romske populacije, već o njima i njihovim problemima treba da se brinemo svakodnevno. Oni zaslužuju da budu građani kao i svi ostali“, ocenio je Đorđević.

Ministar je kazao da je inkluzija Roma osetljivo i dvosmerno pitanje koje, po njegovim rečima, zahteva svesnost pripadnika romske populacije da imaju mogućnost da budu deo šire društvene zajednice, ali i njihovu želju da to postanu.

„Mobilni timovi za inkluziju Roma su pravi primer kako iskustva EU u toj oblasti možemo da prenesemo u Srbiju“, naveo je Đorđević.

Dodao je da je Srbija zemlja u kojoj živi veliki broj nacija, kao i da je ona primer toga kako nacije treba da se ophode jedna prema drugoj.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević je naglasio ulogu i značaj mobilnih timova za inkluziju Roma: „Pre nekoliko godina, formirali smo mobilne timove u okviru IPA 2013 Grant Šeme čiji je korisnik Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na čelu sa potpredsednicom Vlade i ministarkom prof. dr Zoranom Z. Mihajlović.

Mobilni timovi su pružili zajedničku i koordinisanu pomoć i podršku pojedincima i porodicama, ispitali potrebe romske zajednice, promovisali i pomogli uključivanje Roma u društveni život zajednice, predložili aktivnosti za unapređenje položaja Roma, promovisali interkulturalnost i doprineli upoznavanju stanovništva sa romskom zajednicom.

Formiranjem mobilnih timova postignuto je racionalnije korišćenje lokalnih institucionalnih resursa, koordinisan je pristup u pružanju usluga ali ono što je najvažnije, usluge su korisnicima postale brže i veće“ kazao je Lakićević.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić rekao je da je cilj Programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“ da pripadnici romske populacije postanu deo šireg društva u Srbiji.

On je ocenio da u osnaživanju sveukupnog položaja romske populacije u lokalnim zajednicama u Srbiji veoma važnu ulogu imaju mobilni timovi koji se time bave.

„Na ovaj način ostvarujemo i povezivanje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji, koja je doneta na nacionalnom nivou sa lokalnim akcionim planovima za inkluziju Roma“, objasnio je Staničić.

Dodao je da će SKGO nastaviti da bude „važan partner EU u realizovanju aktivnosti čiji je glavni cilj uključivanje romske populacije u društvenu zajednicu“.

 

(Kraj)

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top