„Opremi, zaposli, pokreni“ – kako do sredstava za mikro i mala preduzeća i preduzetnike

Informativni dani o procesu dodele bespovratne pomoći preduzetnicima, mikro i malim preduzećima pod nazivom „Opremi, zaposli, pokreni!“ u organizaciji Evropskog PROGRESa biće održani u periodu od 18. do 28. aprila 2016. godine u Vranju, Bujanovcu, Leskovcu, Knjaževcu, Nišu, Novom Pazaru, Prijepolju i Ivanjici. Cilj informativnih sesija je upoznavanje predstavnika privatnog sektora sa programom podrške i neophodnim koracima – od prijavljivanja, preko učešća na javnom pozivu i kriterijuma za izbor projekata do dobijanja bespovratnih sredstava.

Pravo učešća na konkursu imaju preduzetnici, mikro i mala preduzeća koja su registrovana 2013. ili 2014. godine na teritoriji jedne od 34 opštine obuhvaćene programom Evropski PROGRES. Preduzeća moraju da budu većinski u domaćem privatnom vlasništvu, da imaju ostvarenu poslovnu dobit na kraju 2015. godine kao i izmirene obaveze po osnovu uplate poreza i doprinosa.

 

Evropska unija i Vlada Švajcarske će sa ukupno 250.000 evra podržati najmanje 12 projekata, a dodeljena sredstva po projektu ne mogu preći 25.000 evra za malo preduzeće i 15.000 evra za mikro preduzeće ili preduzetnika. Aplikanti treba da obezbede finansijsko učešće od 30% od tražene vrednosti donacije. Evropski PROGRES neće dodeljivati novčana bespovratna sredstva, već će u odobrenoj vrednosti biti nabavljena oprema ili pružene usluge koje treba da doprinesu povećanju produktivnosti, otvaranju novih radnih mesta i širenju tržišta. Preduslov za finansiranje projekata jeste spremnost aplikanata da sprovode aktivnosti društveno odgovornog poslovanja.

 

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržavaju sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao da poboljša sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

RASPORED ODRŽAVANJA INFORMATIVNIH SESIJA PO OPŠTINAMA I GRADOVIMA

VRANJE
ponedeljak, 18. april 2016. u 11 časova

Biznis inkubator centar (Radnička 5, Upravna zgrada Jumka, IV sprat)

BUJANOVAC
utorak, 19. april 2016. u 12 časova

Amfiteatar Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu (Karađorđa Petrovića BB)

LESKOVAC
sreda, 20. april 2016. u 11 časova

Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju (Leskovačkog odreda 6)

KNJAŽEVAC
četvrtak, 21. april 2016. u 11 časova

Dom kulture, sala društvenog kluba (Branka Radičevića 1)

NIŠ
ponedeljak, 25. april 2016. u 11 časova

Deli Centar (Davidova 2)

NOVI PAZAR
utorak, 26. april 2016. u 11 časova

Kulturni centar, svečana sala (Stevana Nemanje 2)

PRIJEPOLJE
sreda, 27. april 2016. u 11 časova

Dom kulture, mala sala (Sandžačkih brigada 2)

IVANJICA
četvrtak, 28. april, 2016. u 11
časova
Hotel Park, konferencijska sala (Venijamina Marinkovića 10)

SADRŽAJ INFORMATIVNE SESIJE O PROCESU DODELE BESPOVRATNE POMOĆI MIKRO I MALIM PREDUZEĆIMA I PREDUZETNICIMA „OPREMI, ZAPOSLI, POKRENI!“

 

 

15 min    Registracija učesnika/-ca

 

5 min       Pozdravna reč i uvodno obraćanje

 

40 min  Predstavljanje javnog poziva za unapređenje konkurentnosti kroz otvaranje novih radnih mesta u privatnom sektoru

30 min   Društveno odgovorno poslovanje kao doprinos profitnog sektora održivom razvoju lokalne zajednice

15 min      Kafe pauza

60 min     Priprema aplikacionog formulara – Biznis plana

15 min      Pitanja i odgovori

 

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top