Održana druga „Džipijada“ u Medveđi

U organizaciji TO Medveđa, pod pokroviteljstvom opštine Medvedja, a u cilju promovisanja turističkih potencijala juče je održana je druga džipijada “Medvedja 2018. od Petrovca do Mrkonjskog visa”.

Nekoliko desetina džipova okupilo se u 9 sati u selu Bučumet kod crkve Sv. Petke, jedne od najstarijih crkava u ovom kraju, odakle su krenuli preko takozvanih Gajtanskih vrata do Sokolovog  visa i zaseoka Putinovo gde je napravljena kratka pauza.

 

  

  

Naredna destinacija bila je Tularska banja do koje su učesnici Džipijade stigli preko Retkocera i Sponca. Tularska banja nosi naziv po selu Tulare. Na planinskim uzvišenjima Mrkonj i Brajinski vrh ima ostataka starih utvrđenja te se zaključuje da su termomineralnu vodu koristili i Rimljani. 

U Tularskoj banji postoji nekoliko izvora. Voda se pojavljuje iz razbijenog izvorišta. Pored mineralnih izvora ovde je postavljeno i nekoliko hidrogeoloških bušotina. Iz jedne od njih, izvedene 1970. godine, pojavio se 1 litar po sekundi vode čija je temperatura 19,5 stepeni. Lekovite vode Tularske banje nisu dovoljno iskorišćene. Savremenih medicinskih i turističko-ugostiteljskih objekata nema. Lokalno stanovništvo koristi vodu za samoinicijativno lečenje oboljenja organa za varenje, poremećaja metabolizma, anemičnih stanja i nervnih oboljenja.

 

Nakon boravka u Tularskoj banji karavan je krenuo dalje put Ćorovog vodopada u selu Petrilje. Ćorov vodopad, za koji su znali samo meštani sela Petrilje, kao turistički lokalitet prepoznali su zaposleni u Turističkoj organizaciji opštine Medveđa krajem 2016. godine i već u proleće 2017. godine krenulo se sa akcijom uređenja lokaliteta. Inače, Ćorov vodopad se nalazi u ataru sela Petrilje, na 300 metara od magistralnog puta M9 koji povezuje Leskovac i Prištinu. Udaljen je 8 km. od Medveđe i 7 km. od Sijarinske Banje. Dužina toka Ćorovog potoka, na kome se vodopad nalazi, od izvora do ušća u Tularsku reku je svega 500 metara, tako da se ova čista, izvorska voda može koristiti čak i za piće. Na par desetina metara od vodopada izgrađeni su letnjikovac i mini park, gde u krugu porodice ili prijatelja možete roštiljati i provesti divan dan u netaknutoj prirodi.

  

Krajnja odrednica maršute bila je poseta Sijarinskoj Banji, najpopularnijem banjskom lečilištu u ovom delu Srbije. U Sijarinskoj banji je za sve učesnike druge Džipijade priređen ručak.

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić ističe da je ova manifestacija protekla na najbolji mogući način, da je zadovoljan odzivom kao i organizacijom. 

Učesnici džipijade nisu bili samo iz Medveđe već i iz Lebana, Bojnika, Leskovca, Vlasotinca i drugih mesta. 

  

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top