Odlazak legende – Preminuo Velimir Bata Živojinović

Velikan srpskog i jugoslovenskog filma Velimir Bata Živojinović preminuo je sinoć u 22,45 u bolnici „Sveti Sava“ u Beogradu, prenose danas beogradski mediji.

Živojinović je odigrao najviše uloga u celom regionu, a u svetu je poznat pre svega po ulozi u filmu „Valter brani Sarajevo“, koji je mega popularnost doživeo u Kini. Rođen je 5. juna 1933. u selu Koraćica blizu Beograda. Kao petnaestogodšnjak je radio kao scenski radnik i statirao u Akademskom pozorištu „Branko Krsmanović“ u Beogradu. Poptom je pohađao srednje glumačke škole u Nišu i Novom Sadu. Posle završetka srednje škole upisao je pozorišnu akademiju u Beogradu.

Velimir Bata Zivojinovic 02U Beogradskom dramskom pozorištu je igrao nekoliko godina i u tom periodu je imao i do 300 angažmana godišnje. Na filmu, kojem se potpuno posvetio, debitovao je 1955. u „Pesmi sa Kumbare“ Radoša Novakovića. Po Živojinovićevim rečima, prvu značajniju ulogu dobio je 1957. godine u filmu Veljka Bulajića, Vlak bez voznog reda.

Živojinović je igrao u više od 340 filmova i TV serija. Publika ga pamti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, Valtera u „Valteru u Sarajevu“ Hajrudina Krvavca, u filmovima „Bitka na Neretvi“ i „Kozara“ Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz „Breza“ Anta Babaje, kao i ulozi „U raljama života“ Rajka Grlića. Tu su i antologijski filmovi srpske kinematografije „Maestro i Margarita“,  „Skupljači perja“, „Tri“. Pamte se i njegove uloge u lakim komedijama. Dobitnik je nagrade za životno delo „Slavica“, u dva navrata „Zlatne arene“ Jugoslovenskog filmskog festivala u Puli i brojnih drugih priznanja.

Velimir Bata Zivojinovic 01Posle uvođenja višeštranačkog sistema u Srbiji izabran je za poslanika Socijalističke partije Srbije u nekoliko saziva parlamenta, a 2002. je bio i njen kandidat za predsednika Srbije, kada je osvojio oko 120.000 glasova. Živojinović je bio među osnivačima, a jedno vreme i predsednik Udruženja filmskih glumaca. On je i jedan od osnivača Filmskog festivala u Sopotu.

Na ovogodišnjem Festu dodeljena mu je nagrada Beogradski pobednik za životno delo.

Scroll to Top