Štab za vanredne situacije grada Leskovca potvrdio je i odluku koja se odnosi na posebne mere prodaje hrane i pića u ugostiteljskim objektma, kao i prodaju hrane za nošenje. Vlasnici svih objekata mogu vršiti svoju delatnost i u otvorenom i zatvorenom prostoru uz striktno poštovanje preventivnih mera.
Pravna lica i preduzetnici koji pružaju ovu vrstu usluge dužni su da, u odnosu na zaposlene i korisnike usluga, primene sve preventivne mere od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih i korisnika usluga, a posebno one koji se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti Covid-19, organizovanje procesa rada koji obezbeđuje održavanje socijalne distance, odnosno međusobnog rastojanja između dva lica od najmanje dva metra, obaveznu dezinfekciju mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku, obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava, maski i rukavica, od strane zaposlenih – za pružanje usluga na otvorenom, kao i dodatne mere, ograničenog broja lica u prostoriji, a u slučaju manjeg rastojanja od dva metra između korisnika pružanje usluga uz primenu staklene, plastične ili slične barijere, obaveznu dezinfekciju prostorija i podova, obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava maski i rukavica i od korisnika usluga u zatvorenom prostoru.
Gradonačelnik Leskovca i komandant Štaba za vanredne situacije dr Goran Cvetanović napomenuo je da je u ovom slučaju neophodno poštovanje socijalne distance između lica od najmanje 2 metra, kao i permanentna dezinfekcija posle usluživanja svakog gosta, kao i obavezno nošenje maske i rukavica za osoblje koje pruža usluge a da će poštovanje ovih mera kontrolisati nadležni inspekcijsk organi.
Info centar juga