Od danas policijske patrole u zdravstvenim ustanovama

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da će policijske patrole stalno biti prisutne u zdravstvenim ustanovama, kako bi se na taj način zaustavio talas nasilja kojem su zdravstveni radnici izloženi u poslednje vreme.

U saopštenju se navodi da su ovaj dogovor postigli ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nakon još jednog napada na lekara na radnom mestu, koji se dogodio u utorak, 16. februara, u večernjim časovima u GAK Narodni front.

Iako je dosadašnjom saradnjom dva ministarstva već bilo uspostavljeno da policijske patrole češće obilaze zdravstvene ustanove (prilikom poslednjeg napada u GAK Narodni front policijska patrola je reagovala za manje od dva minuta) pokazalo se da to u ovom momentu nije dovoljno i da nasilnici i dalje ne prezaju od fizičkih nasrtaja na medicinske radnike.

Pored navedene mere, postignut je dogovor da se ubrzaju već inicirane izmene zakonskih propisa, kako bi se ovaj problem što efikasnije rešio na sistemski način.

Ministarstvo zdravlja još jednom oštro osuđuje svaki napad na zdravstvene radnike, bilo da je verbalni ili fizički, i apeluje da se uspostavi komunikacija između pacijenata i medicinskih radnika na višem nivou uz obostrano uvažavanje i poštovanje, kako se ovakvi i slični incidenti više ne bi događali.

Scroll to Top