O selu Slavnik

Selo Slavnik nalazi se u blizini opštine Bojnik u Jablaničkom okrugu, na samom ulazu u Ekološku zonu. Prema popisu iz 2002. godine selo ima 127 stanovnika.

Danas u selu živi 7 srpskih i 10 romskih porodica, dok je većina kuća napušteno i ostavljeno zubu vremena. Stalno u selu živi 10-tak mladih. U selu se nalazi i istureno odelenje osnovne škole „Stojan Ljubić“ iz Brestovca.

Ono što karakteriše selo je veliki natpis na brdu koji su njegovi stanovnici postavili po ugledu na čuveni Holivudski natpis severno od Los Anđelesa. U ovom mestu punom krivudavih zemljanih stazica, drveća starog preko 100 godina, kuća i groblja iz 19. veka, kao i bujne prirode, lekovitih i neobičnih biljaka stiče se utisak kao da je vreme stalo i daje posebnu čar svim posetiocima. Mistične priče i legende koje možete čuti od lokalnog stanovništva dodatno upotpunjuju taj doživljavaj i još jedan su razlog za posetu ovog malog ali lepog mesta.

Do sela dolazi asfaltni put, dok su putevi u samom selu i atarski putevi zemljani. Selo se snabdeva vodom iz sopstvenih bunara. Prevoz je dosta slab (2-3 autobuska prevoza dnevno), te većina stanovnika koristi sopstveni prevoz.

„Članci su urađeni u okviru projekta „Bojnik ima šta da ponudi“, koji sufinansira Opštinsko veće opštine Bojnik, a sprovodi Info Centar Juga. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“

Scroll to Top