O opštini Medveđa

Opština Medveđa je jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji. Opština Medveđa nalazi se u južnom delu Republike Srbije u Jablaničkom upravnom okrug u centru južnog dela Balkanskog poluostrva. Jablanički upravni okrug graniči se sa Pčinjskim upravnim okrugom na jugu, sa Autonomnom pokrajinom Kosovo i Metohija na zapadu, sa Niškim upravnim okrugom, Topličkim upravnim okrugom i Pirotskim upravnim okrugom na severu i Republikom Bugarskom na istoku.

Južnim delom Republike Srbije u kome se nalazi Opština Medveđa dominiraju dve kotline i to Leskovačka kotlina sa površinom od 2250 km2 i Vranjska kotlina sa površinom od 900 km2 koje su međusobno povezane 30 km dugom i 550m dubokom Grdeličkom klisurom. Region južne Srbije obuhvata oblast površine 6289 km2, šta predstavlja oko 7% ukupne površine Republike Srbije sastoji se od dva okruga i to Pčinjskog upravnog okruga i Jablaničkog upravnog okruga u kojima ima 13 jedinica lokalne samouprave.

Opština Medveđa ima površinu od 524,23 km2, obuhvata 34 mesne zajednice sa 42/44 naseljena mesta u 39 katastarskih opština u kojima prema poslednjem popisu stanovništva, domaćinstva i stanova iz 2011. godine Republičkog zavoda za satistiku živi 7.438 stanovnika, od čega 3236 stanovnika živi u naseljenom mestu Medveđa, a 4202 stanovnika živi u seoskom području opštine. Gustina naseljenosti u opštini Medveđa je oko 14 stanovnika po km². Prema proceni Republičkog Zavoda za statistiku Republike Srbije sredinom 2021 .godini u opštini Medveđa živi 6.899 stanovnika.
Opština pripada grupi brdsko-planinskih opština sa 95% sa brdsko-planinskog terena. Klima u opštini Medveđa je kontinentalna sa izraženim svim godišnjim dobima sa prosečnom godišnjom temperaturom vazduha od 11 ° C u dolinama i 6.7 ° C u planinskim oblastima opštine. Prosek padavina na teritoriji opštine iznosi 600-700 mm. Opština Medveđa, kao i ostatak Republike Srbije, pripada centralnoevropskoj vremenskoj zoni.

Teritorija opštine Medveđa pripada Jablaničkom kraju i zauzima prostor Gornje Jablanice, koji predstavlja manju prostornu celinu u sklopu planinsko-kotlinske oblasti Južne Srbije i prostire se između 42˚59̍ i 44 ̊ 00 ̍ severne geografske širine i 21˚22̍ i 21̊ 41̍ istočne geografske dužine na 316-1376m nadmorske visini .
Opština Medveđa ima površinu od 524,24 km2 i nalazi se između opština Kuršumlije, Prokuplja, Bojnika, Lebana, Podujeva, Kosovske Kamenice i gradskog područja Prištine. Opština Medveđa se u dužini od 40 km na zapadu i jugu graniči opštinama Priština, Kosovska Kamenica i Podujevo, na severozapadu se graniči s opštinom Kuršumlija u dužini od 19 km, na istoku se graniči sa opštinom Lebane u dužini od 45 km, a na severu se graniči sa opštinama Bojnik u dužini od 9 km i opštinom Prokuplje u dužini od 2 km. Gornja Jablanica se prostrano najviše naslanja na Leskovačku kotlinu koja je deo Južnog Pomoravlja.

Područje opštine Medveđa karakteriše izrazito brdsko planinski reljef koji zauzima 95% terena, od planine Radan na severu do planine Goljak na jugu opštine, sa prosečnom nadmorskom visinom od oko 600 metara. Veći planinski vrhovi koji se ističu svojim dominantnim položajem su Sokolov vis sa 1376 metara nadmorske visine, Lisica sa 1185 metara nadmorske visine, Velja glava sa 1181 metara nadmorske visine, Sveti Petar 1149 metara nadmorske visine i Majdan 1064 metara nadmorske visine na planini Radan te Mrkonjski vis sa 1014 metara nadmorske visine na planini Goljak .
Područje opštine Medveđa pripada brdsko-planinskoj oblasti sa 95% površine opštine u intervalu od 400 do 1000 m nadmorske visine. Najniže kote terena u opštini Medveđa su na 316 m nadmorske visine u dolini reke Jablanice, a najviše na planinama Radan i Majdan na 1.376 m nadmorske visine, dok su najrasprostranjeniji, i zauzimaju 44% ukupne površine opštine, visinski pojasevi u intervalu od 600 do 800 m nadmorske visine.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine na teritoriji opštine Medveđa je živelo 7.438 stanovnika, dok je prema proceni za istu godinu u opštini živelo 7.442 stanovnika. U naseljima Grbavce, Kapit, Svirce i Tupale većinu čine Albanci, u Maloj Braini nacionalni Crnogorci, dok u ostalim su većina Srbi. U biračkom spisku za izbore za Nacionalni savet Albanaca 2018. godine bilo je upisano 1.563 stanovnika albanske nacionalnosti koji imaju pravo glasa.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top