NPSS: ZAŠTO NEMA REAKCIJE MUP-A ZA SLUČAJ SAMOUBISTVA ANICE MITIĆ

Saopštenje za javnost NPSS prenosimo u celosti.

Slučaj samoubistva Anice Mitić: Zašto nema reakcije MUP-a?

Ni posle 40 dana od samoubistva velikog profesionalca, izvrsnog inspektora i poštovane koleginice Anice Mitić, nema zvanične reakcije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Iako je nekoliko dana posle smrti, predstavnicima Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS) obećana nepristrasna istraga, a pojedini mediji su čak objavili da će doći do smene rukovodilaca koje je Anica navela u oproštajnom pismu da su je šikanirali, ponižavali i da su nad njom vršili mobing, do danas zapravo niko nije procesuiran a izostala je i zvanična reakcija MUP-a.

Na konferenciji za novinare, održanoj 31.jula u Nišu, predstavnici NPSS-a ukazali su na to da je loša psihološka preventiva u policiji, da u MUP-u vlada epidemija suicida kao i da su odnosi rukovodilaca prema zaposlenima u PU u Nišu loši, naročito ističući da se u ovoj policijskoj upravi za mesec dana ubilo dvoje policijskih službenika, a za poslednjih godinu i po dana troje. Sramno je to što do sada niko nije odgovarao za optužbe koje je pokojna Anica navela u pismu,a da su pojedinci pokušali da za  razlog njenog suicida okrive njenu labilnost, a i da će, po svemu sudeći, ovaj slučaj, kao i mnogi drugi biti “stavljen pod tepih”.

Posle još jednog samoubistva policajca, čije je telo pronađeno u petak u Beogradu, NPSS se pita kada će se MUP ozbiljno pozabaviti povećanim brojem samoubistava među svojim zaposlenima i kada će učiniti nešto da ih spreči, kada će se poboljšati psihološka preventiva zaposlenih, kada će pojedinci koji vrše mobing nad zaposlenima biti procesuirani i kada će biti utvrđena odgovornost pojedinih starešina za koje postoji sumnja da su svojim ponašanjem uticali da pojedini policijski službenici dignu ruku na sebe.

NPSS se takođe pita kome ide u prilog ovakva situacija u MUP-u, kome odgovara da zaposlene, koji su prema prirodi posla već izloženi velikom stresu, starešine šikaniraju, ponižavaju i zastrašuju.

NPSS još jednom poziva nadležne da sarađuju sa svojim zaposlenima, da im pomognu oko svakodevnih problema na koje nailaze, i da stvore jaku, nezavisnu i efikasnu psihološku službu čiji bi rad trebalo da prati komisija za ispitivanje uzroka suicida svakog policijskog službenika pojedinačno.

InfoNPSS!

Scroll to Top