Nova radna mesta za teško zapošljive i bolja socijalna zaštita na jugu

Evropska unija i Vlada Švajcarske su obezbedili bespovratna sredstva za samozapošljavanje 28 ljudi čije su ideje prepoznate kao najbolje u okviru projekta vrednog 170.000 evra koji je za cilj imaoosnaživanje ranjivih i marginalizovanih grupa u 34 lokalne samouprave na jugoistoku i jugozapadu Srbije.

Pored ovog ključnog rezultata, projekat koji je sproveden u partnerstvu sa Centrom za socijalnu politiku, Centrom za istraživanje javnih politika i Edukacionim centrom Leskovac obuvatio je i analizu institucionalnih kapaciteta lokalnih samouprava, analizu zapošljivosti ugroženih grupa i usluga socijalne zaštite u 34 grada i opštine na jugu zemlje

„Bez dobrog obrazovanja i zapošljavanja nema potpunog uključivanja u društvo, a projekti koje su EU i švajcarska vlada podržali u opštinama programa Evropski PROGRES su inkluzivni u pravom smislu jer obuhvataju širu populaciju i širok obuhvat podrške“, rekao je Nenad Ivanišević, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prilikom predstavljanja ovih rezultata na skupu „Unapređenje socijalne uključenosti na lokalnom nivou“ koji je danas održan u Nišu.

Kako je Ivan Sekulović, menadžer Tima Vlade Srbije za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva rekao makoroekonomski kontekst je ohrabrujući jer više sredstava u državnoj kasi znači više za sve vas, a to više znači i efikasnije i pravičnije jer su to principi na kojima počiva inkluzivni razvoj i kako ga Evropska unija vidi.

„Uz podršku EU i Vlade Švajcarske ostvario sam svoj san i opremio i otvorio svoju advokatsku kancelariju“, rekao je Alit Amzić, advokat iz Aleksinca i jedan od 28 korisnika koji su u okviru javnog poziva dobili opremu za pokretanje posla u vrednosti od po 3.000 evra, a zatim omogućili zapošljavanje ukupno 84 ljudi. Čestitajući novim preduzetnicima i preduzetnicama, Marko Vujačić, nacionalni menadžer Evropskog PROGRESa je istakao posvećenost EU i Vlade Švajcarske unapređenju kvaliteta života stanovništva na jugu zemlje sa posebnim akcentom na unapređenje lokalne uprave, kako u institucionalnom smislu, tako i u razvijanju i sprovođenju politika u oblasti socijalne inkluzije ranjivih grupa, uključujući i njihovo zapošljavanje.

„Rezultati ovog projekta su pokazatelji, ne samo u kom pravcu lokalne samouprave treba da se dalje razvijaju, nego i da postoje dobre osnove za unapređenje njihovih kapaciteta. Nadamo se da će sve izrađene analize, metodologije i stečena iskustva upravo poslužiti  za bolje sagledavanja potreba ranjivih grupa na lokalu, te razvijanju relevantnih politika i inovativnih modela usluga socijalne zaštite i zapošljavanja, jer je društvena podrška neophodna za njihovo socijalno uključivanje“, rekao je Marko Vujačić.

U tri opštine, Bosilegradu, Bujanovcu i Merošini,  pružena je podrška za uspostavljanje održive socijalne usluge u skladu sa zakonom koja treba da odgovori na potrebe stanovništva. „Zajedno smo uspostavili novu uslugu, pomoć u kući za stara lica kojom ne samo da se pomaže ovoj najbrojnijoj ranjivoj kategoriji u tri opštine već podrazumeva radno angažovanje nezaposlenih žena“, rekla je Danijela Nikolić, iz opštine Merošina.

Predstavljajući analizu stanja institucionalnih kapaciteta i socijalne zaštite u 34 grada i opština u Srbiji, Žarko Šunderić iz Centra za socijalnu politiku je rekao da većina samouprava izdvaja mala sredstva za socijalnu zaštitu, te da postoji potreba da se ponuda usluga u većini lokalnih zajednica unapredi i postane održiva. „Na ovaj će način lokalne samouprave pružati bolji odgovor na potrebe ranjivih i marginalizovanih grupa”, zaključio je Šunderić.

Na skupu je istaknuto da je saradnja lokalnih vlasti sa institucijama na centralnom nivou neophodna za efektivno sprovođenja svake regulatorne i reformske izmene, dok lokalne samouprave treba više da se usmere na međusobnu saradnju i razmenu iskustva u oblasti socijalne zaštite i zapošljavanja ranjivih grupa, gde udruživanje resursa i znanja može da vodi ka bržim reformama.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Najnovije
Najstarije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top