Nova istraživanja Srpsko – francuskog tima arheologa na Caričinom gradu

Na lokalitetu Caričin grad u toku su nova istraživanja koja vrši Srpsko – francuski tim arheologa, koji je na ovu lokaciju stigao 8. jula, i prema njihovim rečima na ovom prostoru, boraviće sve do polovine avgusta  tekuće godine. Ove nedelje na terenu sa arheolozima, nalazi se i ekipa Francuske televizije Arte koja se bavi isključivo snimanjem emisija o kulturi, koja će pored Caričinog grada snimati lokalitete u Rimu, Turskoj i Egiptu po čijem će završetku uraditi dugometražni film u trajanju od 190 minuta, u kome će pored reči o caru Konstantinu primat biti dat  caru Justinijanu i njegovom carstvu, nakon čega će ovaj film premijerno biti prikazan u Luvru, u Francuskoj.

This slideshow requires JavaScript.

Za portal Info Centar Jug o trenutnim istraživanjima na lokalitetu, govorio je predstavnik Srpskog tima doktor Ivan Bugarski rukovodilac projekta Caričin grad sa Arheološkog fakulteta u Beogradu.

This slideshow requires JavaScript.

Poslednjih nekoliko godina radimo na prostoru tetrakohalne crkve u donjem gradu, jednog izuzetnog objekta četvorolisne osnove za koji ranije nismo znali, on nam se ukazao u georadarskim snimcima koji su naše kolege iz Beča radile za potrebe našeg projekta 2015. godine, kazao je ovom prilikom dr Ivan Bugarski. Istraživanja ovog velikog prostora počela su 2019. godine nekim manjim plićim iskopima da bi se nakon epidemije korone intenzivirala i danas  se razvijaju u jednom lepom tempu, osim što otkrivamo crkvu  iz 6. veka jednu od najvažnijih crkava u Caričinom gradu imali smo i jedno lepo iznenađenje, naime prvi put u istoriji istraživanja Caričinog grada, koja je dugačka 110 godina smo našli zaista jasno definisane srednjevekovne celine ukopane u ruševine ove crkve koje potiču iz vremena kada je Stefan Nemanja  preuzeo ove prostore, od Vizantije i zasnovao Srpsku župu Dubočicu, ističe dr Bugarski. Bilo je to zaista veliko iznenađenje za sve nas, jer osim celine jasne iz 6. veka i naših pretpostavki da ćemo tu imati nekave poznije celine možda iz 7. veka. što se manje više ostvaruje, zaista smo imali taj nekakav za Caričin grad nesvakidašnji nalaz jasnih arheoloških konteksta i celina iz 12. veka, ističe dr Bugarski.

This slideshow requires JavaScript.

Sva ova istraživanja sprovode se u saradnji sa kolegama iz Francuske, ističe dr Bugarski. Francuska ekipa broji pet članova, a najnovija istraživanja predvode vođe Francuskog arheološkog instituta istoričar Bernard Bavant koji se punih 47 godina bavi istraživanjem Caričinog grada i Catherine Vanderheyde, kao i članovi Srpskog tima sa Arheološkog Instituta u Beogradu koji predvodi sam doktor Ivan Bugarski i doktor Vujadin Ivanišević  sa svojom ekipom i studentima koji studiraju arheologiju, dok samim projektom istraživanja Caričinog grada rukovode i on se ostvaruje u organizaciji Francuske škole u Rimu jedne izuzetno prestižne institucije i Arheološkog instituta iz Beograda.

Na pitanje koliko je Caričin grad važan za istoriju ne samo ovog kraja već i za istoriju čitave Srbije i koliko zapravo ovaj lokalitet može da bude turistička meka za nerazvijena područja, doktor Ivan Bugarski kaže:

This slideshow requires JavaScript.

Caričin grad je izuzetno važan, ne samo za Srbiju već i za Evropu i to je jedan od možda najzanimljivijih  lokaliteta  ranovizantijske epohe svuda, reč je o zadužbini znamenitg cara Justinijana čuvenog po raznim svojim dostignućima, vojnim, pravnim između ostalog i po izgradnji veličanstvenog zdanja u Carigradu danas Istanbulu  znamenitosti Svete Sofije a njegova zadužbina je i Caričin grad, tako da ovo što mi danas ovde možemo da vidimo i što mi istražujemo je zapravo jedan ideal kako su oni zamišljali grad u 6. veku, taj grad nije veliki ali je opremljen svim velikim postrojenjima i ima jedan širok  pojas infrastrukturnih radova u okolini i sve to je bilo urađeno u izuzetno kratkom vremenskom roku, zato što su u tom trenutku te državne carske investicije i donacije možda bile neograničene, ističe dr Bugarski. To nije dugo trajalo, možda svega 10 do 15  godina, carstvo je zapalo u svakovrsne krize tu je bila i kuga i inflacija počeli su upadi raznih neprijateljskih etničkih grupa tako da prosto možemo da vidimo kako se Caričin grad negde od sredine 6. veka ili 560. godina već menjao da bi neka da kažem najskromnije tragove imali iz vremena  ranog 7. veka i to je već vreme kada ovaj grad prestaje da živi, a mi smo uspeli da prošle i pretprošle godine na osnovu istraživanja da  ustanovimo  da se nekakakv život ovde ipak odvijao i u 12. veku, ali tu ne može biti reči o kontinuitetu, zaključuje dr Ivan Bugarski.

This slideshow requires JavaScript.

Inače u ovom trenutku istražuje se bazilika a pored nje i novi trg lučnog oblika koji je sada otkriven i na kome će se raditi jer postoje tragovi da se na tom trgu koji se nalazi neposredno pored same bazilike nalazila neka statua ili čak fontana iz tog doba. Inače na mestu koje se trenutno istražuje sumnja se da kada se bazilika koja je inače veoma kratko postojala urušila, na istom tom mestu ruševine za kratko vreme oni su u istom veku formirana je takozvana radionica gde su se obrađivale kosti odnosno rogove životinja koje su inače pronađene u velikom broju, što nije slučaj nigde u svetu na arheološkim nalazištima da se takva bazilika odnosno crkva pretvori kasnije u radionicu, što predstavlja jedinstvene dokaze svetskih razmera kada je u pitanju ovaj lokalitet. U ovom trenutku otkrivene su još neke unikatne stvari i nalazi svetskih razmera koje će se tek prezentovati i o kojima će tim arheologa govoriti po završetku ovih istraživanja.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top