Nemačko-srpska privredna komora najavljuje fokus na inovacije i podršku startapima u narednom periodu

Grujić: Naš krajnji cilj je unapređenje privrednog ambijenta i stvaranje plodnog tla za razvoj novih tehnoloških rešenja, omogućavajući startapima da pristupe resursima i mrežama velikih nemačkih kompanija. Zajedno, gradimo mostove između ideja i stvarnosti, stvarajući bolju budućnost za naše zajednice i jačajući temelje za novu eru inovacija i saradnje, glavna je poruka predsednika Nemačko-srpske privredne komore Milana Grujića na otvaranju događaja za umrežavanje srpskih startapa i nemačkih kompanija „Serbian Innovation meets German Excellence“.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić je na otvaranju događaja Nemačko-srpske privredne komore „Serbian Innovation meets German Excellence“, koji je organizovan u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Beograd (NTP Beograd), istakao da su inovacije vitalne za evoluciju i održivost korporacija, ali da korporacije rastu te samim tim, kako kaže, izazovi u inovacijama postaju sve složeniji.

„Upravo ovde je jedinstvena prilika za startape. Za razliku od velikih korporacija, koje su često opterećene birokratijom i sporosti, startapi se odlikuju brzinom i fleksibilnošću. Oni predstavljaju vitalni izvor inovacija koji korporacije nestrpljivo traže, težeci da otkriju novog „jednoroga“ koji bi mogao da revolucionarno promeni tržište“, naglasio je Grujić.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore je poručio da će Komora u narednom periodu poseban akcenat staviti na digitalizaciju, inovacije i startape kao jednu od tri strateške teme, kao i da Komora od ove godine nudi posebnu člansku kategoriju Start Up Excitement u cilju podrške inovacijama i promocije međusobnog umrežavanja. Grujić je tom prilikom istakao da članstvo u komori omogućava startapovima učešće u projektu „Start-up Germany Tour“, kao i priliku za povezivanje sa članovima Komore, sa potencijalnim partnerima i investitorima, doprinoseći njihovom daljem razvoju i uspehu.

This slideshow requires JavaScript.

„Naš krajnji cilj je unapređenje privrednog ambijenta i stvaranje plodnog tla za razvoj novih tehnoloških rešenja, omogućavajući startapima da pristupe resursima i mrežama velikih nemačkih kompanija. Zajedno, gradimo mostove između ideja i stvarnosti, stvarajući bolju budućnost za naše zajednice i jačajući temelje za novu eru inovacija i saradnje“, poručio je predsednik Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić.

Gordana Danilović Grković, direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd (NTP Beograd), pozdravila je učesnike na otvaranju konferencije, istaknuvši doprinos NTP Beograd razvoju inovacionog ekosistema.

„Od osnivanja 2015. godine NTP Beograd je podržao više od 220 kompanija u razvoju i komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga, dok kompanije članice danas uspešno izvoze u više od 60 zemalja sveta. Kroz usluge i programe koje razvija, NTP Beograd pruža podršku startapima i inovativnim kompanijama da ubrzaju svoj rast i razvoj, osvoje nova tržišta i privuku investicije. U tome nam je posebno važna podrška Ministarstva, kao i međunarodna partnerstva i ovakve inicijative koje podstiču sinergiju svih nas u ekosistemu za stvaranje prilika  startapima da prošire svoje poslovanje na međunarodnom nivou“, poručila je direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Jelena Begović

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije dr Jelena Begović je naglasila da saradnja sa kompanijama iz Nemačke predstavlja veliku čast za Srbiju, ali i potvrdu da je Srbija postala privlačno odredište za investicije u istraživačko-razvojne aktivnosti.

„Kao ministarstvo, naš glavni cilj je da jačamo veze između nauke i privrede. Smatramo da je ovo ključni faktor za dugoročni ekonomski rast i procvat Republike Srbije. U tom kontekstu, naša ambicija je da privučemo što više kompanija koje će otvoriti svoje istraživačko-razvojne centre u Srbiji. Imamo mnogo stručnih ljudi, naučnika i inovatora, koji, uverena sam, mogu doprineti radu najvećih svetskih kompanija“, izjavila je ministarka dr Begović, naglasivši da Srbija postaje centar za inovacije i razvoj novih tehnologija,kao i da bogata istorija zemlje u nauci i tehnologiji, zajedno sa kvalifikovanom radnom snagom, kako je navela, pruža neverovatne mogućnosti za napredak.

„Kao ministarstvo, mi smo tu da pomognemo u učenju veze između privrede i akademije. Naša misija je da omogućimo saradnju između kompanija i obrazovnih institucija, kako bismo zajedno unapredili inovacije i razvoj, a događaj Serbian Innovation meets German Excellence je izuzetna prilika da uspostavimo još bližu saradnju, poručila je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije dr Jelena Begović.

Glavna poruka menadžera poslovne jedinice „Architecture&Networking“ u Istraživačko razvojnom centru kompanije Continental Automotive Serbia u Novom Sadu Volfganga Piša, kao keynote govornika događaja Serbian Innovation meets German Excellence, jeste da su inovacija i izuzetnost u njenoj realizaciji centralne teme u auto-industriji danas, ali i u budućnosti, kao i da su ljudi u Srbiji već prepoznati i cenjeni po tome da u ove trendove unose veliku posvećenost i znanje.

Dr Sven Lemerman, rukovodilac poslovne jedinice Synergy Group Software & Electronics Eastern Europe, kompanije ZF Srbija je tokom panel diskusije Innovation Crosslink: building opportunities between the German industry and Serbian tech ecosystem poručio da mobilnost sledeće generacije nije samo transport i električna vožnja već je reč o inovacijama i upravljanju energijom.

Vukota Eraković, senior IT menažer kompanije Robert Boš naveo je da su iz kompanije kojoj je inovativnost u srži svakog proizvoda i usluge, strateški posvećeni projektima koji osnažuju inovacioni ekosistem i doprinose razvoju novih tehnologija. Upravo je jedan od njih, kako je istakao, i Bosch Startup Harbour, globalni akcelerator program u koji je u prethodnoj godini prvi put bila uključena i naša zemlja, što je dalo odlične rezultate i globalno unutar Bosch Grupe dodatno pozicioniralo Srbiju kao važnu lokaciju za razvoj tehnologija.

„Drago mi je što je i Nemačko-srpska privredna komora prepoznala značaj ove teme, kao i što smo kao njen dugogodišnji član mogli da doprinesemo panelu i podelimo naše iskustvo“, rekao je senior IT menažer kompanije Robert Boš.

Tokom druge panel diskusije pod nazivom Unlocking Opportunities in Germany: Insights for Expanding Business in the German Market, predstavnik kompanije E-Mobility Filip Mitrović je istakao da za uspešno širenje na nemačko tržište srpski startapi treba da se fokusiraju na ključne trendove kao što su digitalizacija, održiva energija i elektromobilnost.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top