Ne zaobilazi, poseti!

Tokom pandemije Korone virusa uveliko smo se okrenuli domaćem turizmu, posete selima, lepotama naše zemlje… naročito je značajno što je sve više mladih okrenuto domaćem turizmu. Veliki broj mladih ljudi koji su željnji putovanja i obilazaka informisali su se preko medijskih sajtova o tome šta treba i može da se poseti u našem kraju, kakvi su smeštaji, kakva je hrana, šta treba da probaju, koje manifestacije se održavaju…

Problem je što je u par nekoliko godina urađeno dosta toga na razvoju lokalnog turizma, a o tome se malo piše (osim u vestima kada do promene dođe). Nama je cilj da sistematizujemo, predstavimo i načinimo trajnodostupnim na portalu turističku ponudu, kao i potencijalne turističke lokacije, sa svim parametrima samih lokacija (pristupačnost, mapa, ponuda, razvoj itd.)

U razgovorimi sa stanovništvom, posebno u ruralnim područjima opštine Medveđa, došli smo do zaključka da postoji veliki potencijal, a i volja žitelja za pokretanje i unapređivanje turizma na ovom području. Najznačajnije lokacije nisu dovoljno medijski praćeni, a o seoskom turizmu, koji ima velikih potencijala u ovom području, gotovo da i nema reči. To obeshrabruje i stanovništvo da se upusti i uloži čak i minimalna sredstva u turizam, kao u jednu od najznačajnijih grana privrede.
Seoski turizam je područje turizma koje iz godine u godinu privlači sve više ljudi, posebno onih iz većih gradova kako naše zemlje, tako i inostranstva, koji u želji da pobegnu od gradske vreve traže mesta gde mogu u miru i tišini da provedu odmor ili vikend i „napune baterije“. Sela u okolini Medveđe imaju veliki potencijal za razvoj seoskog turizma, pre svega zbog predivne prirode, ljubaznih domaćina, nadaleko čuvenog vina i zdrave hrane. Poteškoće za razvoj ove grane turizma su loša putna infrastruktura do udaljenijih sela, pretežno starog stanovništva sela, napuštena domaćinstva koja zahtevaju velika ulaganja da bi im se vratio prvobitni izgled… I pored toga, ovo je značajan resurs na kome se može u budućnosti više raditi. Možda baš seoski turizam privuče i mlade da se vrate svojim ognjištima i obnove selo na teritoriji opštine Medveđa.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top