Napredak u sprovođenju mera populacione politike

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas četvrtoj sednici Saveta za populacionu politiku Republike Srbije, na kojoj su iznete informacije o sprovedenim merama populacione politike i javnom pozivu za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje tih mera.

Na sednici je bilo reči i o napretku projekta „Prijatelj porodice“, koji se realizuje u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS).

Ministar bez portfelja zadužen za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, koja je i zamenica predsednice Saveta, istakla je da je iz republičkog budžeta dodeljeno četiri puta više bespovratnih sredstava nego prošle godine, odnosno 500 miliona dinara za sufinansiranje ukupno 30 projekata koje je podnela 61 jedinica lokalnih samouprava i 10 gradova.

Ona je ukazala na to da su lokalne samouprave po raspisivanju Javnog poziva pokazele veće interesovanje i mnogo više kreativnosti za projekte u odnosu na prošlu godinu.

Premijerka Ana Brnabić je naglasila da je Vlada spremna da nastavi sa podrškom ukoliko se za to ukaže potreba.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević informisao je članove Saveta o tome da nema kašnjenja u isplati naknade porodiljama, kao i da su sve trudnice primile prinadležnosti za jul i deo avgusta.

Savet je obavešten i o nagradi „Prijatelj porodice“ koju su zajednički pokrenule Vlada Republike Srbije i Privredna komora Srbije, a koju će dobijati kompanije koje su, uz dobre poslovne rezultate, u kolektivima stvorile porodično i prijateljsko okruženje što zaposlenima omogućava usklađivanje rada i roditeljstva.

Predstavnici PKS saopštili su da će akcija prijavljivanja kompanija koje dobro usklađuju roditeljstvo i rad početi krajem septembra, a da će biti završena početkom decembra.

Premijerka smatra da je predlog PKS-a da se kompanijama u perspektivi dodele sertifikati odlična ideja, s obzirom na to da je, kako je ukazala, od sufinansiranja mnogo važnija društvena odgovornost.

Na sednici je još jednom rečeno da je Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom predviđeno da od 1. jula ove godine sve majke koje rode prvo dete dobiju jednokratnu pomoć od 100.000 dinara, za drugo 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete 12.000 dinara mesečno u toku 10 godina, a za četvrto 18.000 dinara, takođe u toku 10 godina.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top