Ministar Đorđević prisustvovao Nacionalnom dijalogu za zapošljavanje mladih, lepa vest za pčelare iz Medveđe

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević prisustvovao je Nacionalnom dijalogu za zapošljavanje mladih: novi pristupi – novi izazovi. Ovom sastanku prisustvovao je i predsednik opštine Medveđa dr Nebojša Arsić koji je za naš portal kazao da je na ovom sastanku potpisan memorandum sa opštinom Medveđa o razumevanju, te da prva pomoć stiže za mlade pčelare.

Ministar Đorđević rekao je da se u cilju brže i kvalitetnije integracije mladih u svet rada, sprovode mere aktivne politike zapošljavanja, koje se planiraju kroz godišnji Nacionalni akcioni plan zapošljavanja koji donosi Vlada Republike Srbije.

„Tokom 2017. godine, u programe i mere aktivne politike zapošljavanja uključeno je 42.317 mladih do 30 godina starosti, što je 35 odsto od ukupnog broja onih koji su uključeni u ovaj program“, naveo je Đorđević i dodao da ovaj podatak pokazuje da se prioritet, u okviru politike zapošljavanja, daje upravo mladima.

Prema rečima ministra Đorđevića, najveći broj nezaposlenih mladih uključen je u mere aktivnog traženja posla, a njihova svrha je da upoznaju nezaposlene sa stanjem na tržištu rada i da ih obuče za traženje posla i predstavljanje poslodavcu, kao i u sajmove zapošljavanja gde nezaposleni i poslodavci imaju direktnu vezu.

„U okviru mera koje podrazumevaju značajnija finansijska sredstva koja se daju poslodavcu, oko 3500 mladih iskoristilo je stručnu praksu, a 2.902-je je završilo obuku za razvoj preduzetništva. Subvenciju za samozapošljavanje dobilo je 846-oro, dok analize pokazuju da preduzetništvo kod mladih treba i dalje stimulisati.“, rekao je Đorđević.

Ministar Đorđević osvrnuo se na posetu izraelskoj kompaniji „Veriest“ i rekao da su oni voljni da zaposle novih 100 mladih ljudi koji se bave IT-jem, jer su prepoznali talenat naših mladih upravo u ovoj oblasti.

„Vlada Republike Srbije je, prepoznavši potrebu za IT stručnjacima, u okviru pilot projekta, pružila šansu za prekvalifikaciju 100 mladih ljudi, a u toku je još 900“, rekao je Đorđević i istakao da prostora za zapošljavanje mladih ima, samo je potrebno odrediti strategiju i smer kretanja.

Ministar je napomenuo da će se pored većih izdataka za zapošljavanje i prekvalifikaciju, sprovesti i analiza tržišta rada u Srbiji kako bi se ustanovilo gde je i kog nivoa obrazovanja potreban kadar i rekao da će Republika Srbija kroz privlačenje investitora koji dolaze u našu zemlju i otvaraju nova radna mesta, animirati ih upravo da zapošljavaju mlade.

„Imajući u vidu nedostatak radne snage želimo da se usredsredimo na prekvalifikaciju mladih, kao i da tamo, gde postoji potencijalna mogućnost razvijanja neke industrije, budući mladi naraštaji budu edukovani baš na tim poslovima, Vlada Srbije želi da to bude njen prioritet“, rekao je Đorđević.

Ministar je istakao da je izrada Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja za 2018. godinu u toku i da je trenutno u fazi usklađivanja sa socijalnim partnerima. Kako je naveo, u njemu će mere APZ biti redizajnirane prema rezultatima evaluacija mera iz prethodnih godina, kao i prema iskustvima u realizaciji mera, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou.

„Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja fokus svog rada i u narednom periodu usmeriće na zapošljavanje mladih i smanjenje nezaposlenosti“, zaključio je ministar Đorđević.

 

(Kraj)

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top