Mihajlović poručila svim devojkama i ženama da prijave sve one koji ih seksualno uznemiravaju i ponižavaju

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović poručila je svim devojkama i ženama da prijave sve one koji ih seksualno uznemiravaju i ponižavaju. 

 

„Činjenica da 80 odsto devojaka doživi da im se zviždi na ulici, dobacuje neprimerenim nadimcima poput “cico” ili “mačko”, a više od polovine njih dobija lascivne poruke sa seksualnom konotacijom je zabrinjavajuća i govori nam da su žene svakodnevno izložene ponižavanju i uznemiravanju“, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović.

Ona je povodom istraživanja koje je sproveo Autonomni ženski centar rekla da je važno da devojke i žene prepoznaju šta je sve seksualno uznemiravanje, ali i da o tome ne ćute već da prijave one zbog kojih se osećaju ugroženo.

„Država je prošle godine izmenila Krivični zakonik i po prvi put dela poput seksualnog uznemiravanja i proganjanja prepoznala kao krivična. Bilo da se radi o neprimerenim nadimcima, slanju nepristojnih poruka, dodirivanju, unošenju u lice, polnom uznemiravanju – devojke se osećaju uplašeno i poniženo i to je neprihvatljivo u društvu koje gradimo“, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je dodala i da je rad sa mladima, od najranijeg uzrasta, od izuzetne važnosti za prevenciju ovakvih oblika ponašanja.

„Moramo raditi sa decom, učiti ih da poštuju jedni druge, podjednako i dečake i devojčice edukovati šta je rodna ravnopravnost, ali i kako da prepoznaju seksualno uznemiravanje i kako da reaguju povodom toga“, kazala je Mihajlovićeva.

 

Izvor:Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost

 

 

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top