Medveđa: Podsticajna sredstva u poljoprivredi dodeljena prvoj grupi

Lokalna samouprava opštine Medveđa, u skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, i ove godine odvojila je novčana sredstva za sprovođenje mera podrške poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja. Ove godine, zbog okolnosti oko epidemije i uvođenja vanrednog stanja, umanjen je iznos za podsticaj u 2020. godine koji je prvenstveno bio planiran.

Programom mera za 2020. godinu izdvojeno je ukupno 8.000.000,00 dinara, od toga 7.150.000,00 dinara, za investicije u fizička sredstava odnosno nabavku mehanizacije i opreme, sadnog materijala, nabavku kvalitetnih grla stoke i 850.000,00 dinara kao regres za veštačko osemenjavanje.

„Pored toga što je ove godine izdvojeno manje novčanih sredstava za razvoj poljoprivrede, novčana sredstva su ove godine uspela da pokriju veći deo ukupnih investicija, tako da će opština isplatiti 176 od ukupno 240 zahteva za investicije. To je postignuto primenom restriktivnijih mera odnosno smanjenjem maksimalnog iznosa od 80.000 na 70.000 dinara i finansiranjem jednog, umesto dva grla po gazdinstvu. Takođe ukinute su dve mere podsticaja, kontrola plodnosti zemljišta i kreditna podrška. Pažljivim odabirom mera i iznosa podsticaja gledali smo da što racionalnije raspodelimo opredeljena sredstva, kako bi što veći broj poljoprivrednih gazdinstva ostvario podršku, što se i ogleda u navedenom broju zahteva koji će biti isplaćeni“, istakao je predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić prilikom svog obraćanja poljoprivrednicima u Skupštinskoj sali opštine Medveđa.

Isplata sredstava vršiće se po redosledu podnošenja zahteva tako da će prva isplata ići do 4.000.000,00 dinara za 97 domaćinstva od ukupno 176, koja su dobila novčana sredstva za investicije u poljoprivredu u 2020. godini. Preostalih 79 zahteva biće isplaćena u najskorije vreme. U narednom periodu radiće se na tome da se investicije u poljoprivredu vrate na prošlogodišnji nivo, a ako bude mogućnosti i da se uvećaju, rečeno je na današnjem sastanku.

 

Info centar juga

 

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top