Međunarodni dan šuma obeležen ozelenjavanjem parka „Bambi“

Ne tako davne 2012. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija je usvojila 21. mart kao Svetski dan šuma, iako se on obeležava još od 1971. godine na inicijativu Evropske poljoprivredne konfederacije sa ciljem ukazivanja na značaj drveća i koristi šumske vegetacije.

Odeljenje za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Leskovca obeležilo je Međunarodni dan šuma u saradnji sa JKP „Komunalac“ , JKP „Grdelica “ i JP „Urbanizam i izgradnja Leskovac“ sadnjom stabala ukrasne crvene šljive i bele breze u parku „Bambi“, kako bi se ukazalo na značaj drveća i istakle brojne koristi šumske vegetacije.

Šume predstavljaju jedan od najsloženijih ekosistema na zemlji i dragoceni prirodni resurs od izuzetnog značaja za čoveka, ali i za ceo biodiverzitet.

Slađan Đikić, šef Odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Leskovca je obraćajući se medijima kazao: “Ove godine, a u svetlu odgovora na postojeće probleme, odlučili smo da nam ovogodišnja tema obeležavanja bude „Pošumljavanjem protiv zagađenosti vazduha i klimatskih promena“. Naravno, ovo nije jedina prilika kada treba unapređivati šumski fond, posebno ako se uzme u obzir značaj koje šume imaju na život na zemlji. Šume su blago zato što: smanjuju koncentraciju ugljen dioksida (gas staklene bašte) u vazduhu; zaustavljaju degradaciju zemljišta; štite od svih vrsta erozija, štite biodiverzitet koji predstavlja osnovu preživljavanja; brzo i efikasno reaguju na klimatske promene, štite od poplava; predstavljaju „pluća“ grada i štite zdravlje i životnu sredinu. Zbog svega ovoga, danas ćemo, pored čišćenja i uređenja, posaditi 26 sadnica dekorativnog drveća koje je karakteristično za parkovske površine.”

Budući da ekološka samosvest generiše mnoge koristi za očuvanje životne sredine, pre svega na lokalnom nivou, Lokalna samouprava grada Leskovca nastoji da na konkretnim primerima stalno pokazuje koliko vrednuje i razume zaštitu i unapređenje životne sredine kao jednu od najvećih potreba savremenog društva. Samo ilustracije radi, Grad Leskovac je svojim projektom „Pošumljavanje devastiranih površina park šume Hisar i površine kod reke Veternice“ uspeo da se, učešćem na relativno skorašnjem konkursu Ministarstva zaštite životne sredine, izbori za finansijska sredstva koja će poslužiti za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja. Dvadeset prvi mart je dan kada svi treba da se setimo makar onih elementarnih znanja o šumama do kojih su ljudsko iskustvo i nauka stigli. Tako recimo, danas nesumnjivo znamo da su šume tzv. stabilizator klime sa velikim uticajem na stabilnost svih ekosistema, da u najvećoj meri utiču na prečišćavanje vazduha od prašine, drugih čestica i gasova koji dospevaju u atmosferu, utiču na vodni resurs, kvalitet zemljišta, sprečavaju eroziju, klizišta i zabarivanje zemljišta.

„Zdrava životna sredina je nasušna potreba savremenog čoveka, a ne puki zajednički interes, i kao takva iziskuje celokupan društveni angažman, koji opet počiva na ličnoj odgovornosti svakoga od nas. Jedino sa takvom ekološkom svešću, našu generaciju čeka svetla budućnost. Zato sačuvajmo naše šume da bi one čuvale nas,“ – istakao je gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović povodom današnjeg dana – Međunarodnog dana šuma.

 

infocentarjug.rs

 

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top