Marić: U narednih 36 sati najkritičnije u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji

U narednih 36 sati, usled obilnih padavina koje najavljuje RHMZ, najkritičnije će biti u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji, izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, koji je dodao da su na jug zemlje već upućene dodatne snage.

On je apelovao na građane da poslušaju nadležne organe ako u narednih 36 do 48 sati dođe do obilnih padavina i bude naređena evakuacija.

Marić je za RTS rekao da će tokom narednih dana ponovo biti najkritičnije tamo gde su kiše već napravile poplavu i gde se voda sporo povlači – na zapadu i jugozapadu Srbije.

„Postoji mogućnost da se i u istočnoj Srbiji pojave padavine. Tamo su već upućeni pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije i svi oni koje možete brzo da uputite na krizna mesta. Takođe, i na jug Srbije upućene su dodatne snage kako bi pomogle ljudima“, naglasio je Marić.

Prema njegovim rečima, vrlo se teško brane domaćinstva koja se nalaze u neposrednoj blizini reka, odnosno tamo gde nije dozvoljeno.

„To je nesrećno nasleđe koje Srbija ima već 30, 40 godina. Imate slučajeve gde su kuće izgrađene u prirodnim akumulacijama. Vi kao država u ovom trenutku mnogo ljudstva i tehnike morate da uputite na teren“, istakao je Marić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije građanima je poručio da slušaju naloge nadležnih organa čija uloga nije, kako kaže, da sede u štabovima, već da obilaze teren.

„To je savet za sve građane. Ne treba ponavljati, ljudi već znaju da treba biti na oprezu tokom sutrašnjeg dana i noći“, napomenuo je on.

Primarni zadatak svih službi, kako je naglasio, jeste da niko ne nastrada, na čemu se intenzivno radi.

„Ponosan sam što Srbija uspostavlja civilnu zaštitu. Trenutno je na terenu 2.000 ljudi“, ukazao je načelnik Sektora za vanredne situacije.

Scroll to Top