Manifestacije…

Među manifestacijama koje se ističu na teritoriji opštine Bojnik, posebno možemo da istaknemo:

  • Bojničko leto
  • Pasuljijada
  • Zlatni kotlić Bojnika
  • Uspon na Radan

Turistička organizacija opštine Bojnik organizacijom ovih manifestacija, a pre svega promocijom zdravog načina života i povraćaj prirodi, omogućava građanima da bolje upoznaju kako prirodni dragulj ove oblasti – planinu Radan, tako i tradiciju i kulinarske sposobnosti stanovnika.

Iako su manifestacije pretežno okrenute lokalnom stanovništvu, one se mogu okarakterisati kao dobra osnova za omasovljenje i privlačenje turista sa teritorije čitave Srbije, ali i okolnih zemalja.

Značaj za razvoj opštine ogleda se u povećanju smeštajnih kapaciteta, broja radnih mesta i povećanje raznovrsnosti ponude potencijalnim turistima od strane lokalnog stanovništva.

Misterija planine Radan, netaknuta priroda, kvalitetan vazduh, bogatstvo voda, raznovrstan biljni i životinjski svet mogu biti značajni za organizovanje još više izleta, obilaska, šetnji, planinskog biciklizma i postati jedno od najprivlačnijih mesta za boravak turista. Poznato je da se danas turisti sve više, begajući od užurbanosti gradova, vraćaju tradicionalnim smeštajnim jedinicama, zahtevaju lokalnu, organsku, prirodnu ishranu, žele da uživaju u pogledu na zelenilo, slušaju male planinske potoke.

Pored spomen-doma na Radan planini, u budućnosti treba raditi sa lokalnim stanovništvom i ohrabriri ih da od svojih domaćinstva naprave prave male oaze mira. Da ponude kvalitetnu hranu napravljenu od plodova planine, da pruže toplinu starog seoskog domaćinstva, da stvore utisak da je vreme stalo, da su brige negde daleko…

„Članci su urađeni u okviru projekta „Lepote juga – Bojnički kraj i turistički potencijali i mogućnosti“, koji sufinansira Opštinsko veće opštine Bojnik, a sprovodi Info Centar Juga. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“

Scroll to Top