Lepote juga – Bojnički kraj i turistički potencijali i mogućnosti

Opština Bojnik udaljena je od Leskovca 21km i Niša 45km. Pripada krugu 24 najnerazvijenijih, a po površini od 264 km2 i broju stanovnika grupi od 27 najmanjih Opština Srbije. Opšti nivo razvijenosti dostiže oko 40% republičkog proseka.

U opštini Bojnik živi 13.118 stanovnika (po popisu iz 2002. godine) u 36 naseljenih mesta.

 

Najveći potencijal opštine čini poljoprivredno zemljište, sa 19.164 hektara. Postoje veliki potencijali za razvoj vinogradarstva. U nekoliko poslednjih godina, evidentno je povećanje proizvodnje jagodičastog voća.

Na teritoriji opštine postoji i sistem za navodnjavanje koji pokriva oko 500 hektara, ali koji je dugogodišnjim zanemarivanjem danas u lošem stanju, te mu je neophodna rekonstrukcija.

Za razvoj turizma postoje relativno povoljni prirodni uslovi. Najznačajniji potencijal su lokaliteti na planini Radan, sa bogatom florom i faunom i očuvanim prirodnim ambijentom i akumulacija jezera „Brestovac“.

U nekoliko članaka, približićemo našim čitaocima potencijale i prirodne lepote ovog kraja.

Broj stanovnika iz godine u godinu pada. U prethodnim godinama, najveći broj odseljenog stanovništva su u kategoriji mladih, a najveći broj je migrirao radi pronalaženja boljih uslova za život u Beograd, Leskovac, Niš ili u inostranstvo, ostavljajući za sobom prazna domaćinstva ili ih prodavajući u bescenje.

„Članci su urađeni u okviru projekta „Lepote juga – Bojnički kraj i turistički potencijali i mogućnosti“, koji sufinansira Opštinsko veće opštine Bojnik, a sprovodi Info Centar Juga. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“

 

Scroll to Top