Lebanska crkva organizuje pokloničko putovanje

SHODNO USTAVU SPC I ODLUKE CRKVENOOPŠTINSKOG UPRAVNOG ODBORA LEBANE, A PO BLAGOSLOVU VLADIKE NIŠKOG ARSENIJA, CRKVA „USEKOVANjE GLAVE SVETOG JOVANA KRSTITELjA“ U LEBANU, ORGANIZUJE POKLONIČKO PUTOVANjE I POKLONjENjE SVETIMA U EPARHIJI BEOGRADSKO- KARLOVAČKOJ I SREMSKOJ „FRUŠKOGORSKI MANASTIRI“ NA MLADENCE (Subota i Nedelja 21. i 22. mart 2020. godine).

Poseta manstiru Rakovica ( kod Beograda) subota 21. mart od 8 do 11 časova.

Učešće na svetoj liturgiji i poklonjenje blaženopočivšim patrijarsima srpskim Dimitriju i Pavlu, manastirskim svetinjama i svetim ikonama i freskama u crkvi Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila. Molitva za bolesne. U manastiru je sahranjen sin Miloša Obrenovića Todor, zbog čega je Miloš pružao veliku podršku njegovoj obnovi
tokom svoje vladavine, a kasnije i njegov sin, Mihailo Obrenović. Jedan od delova manastira se zove po Miloševoj supruzi LJubici „LJubičin konak“.  Osim još nekih članova porodice Obrenović, u manastiru je sahranjen i Vasa Čarapić, jedan od vođa Prvog srpskog ustanka. Bivši srpski patrijarh Dimitrije sahranjen je u ovom manastiru 1930. godine, a bivši srpski patrijarh Pavle takođe je sahranjen u ovom manastiru, po svojoj izričitoj želji 2009.godine.

Poseta Hramu Svetog Save u Beogradu i poklonjenje hramovnim svetinjama 21. marta od 12-13 časova.
Hram Svetog Save u Beogradu najveći je srpski pravoslavni hram, najveći pravoslavni hram na Balkanu. On se nalazi u istočnom delu Svetosavskog trga, na opštini Vračar, u Beogradu. Podignut je na mestu za koje se smatralo da je Kodža Sinan-paša 1594. godine spalio mošti Svetog Save, osnivača Srpske pravoslavne crkve.

Poseta crkvi „Ružica“ i crkvi Svete Petke na Kalemegdanu u Beogradu 21. marta od 13:30-15 časova.
Poklonjenje crkvenim svetinjama i ikonama. Crkva Ružica se nalazi na izvoru Svete Petke, koji je proticao ispod temelja crkve Presvete Bogorodice. Po verovanju su sestre Ružica, Marica i Cveta na prostoru beogradske tvrđave podigle po jednu crkvu koje bi služile kao njihove zadužbine, i nazvale su ih svojim imenom.

Poseta manastiru VELIKA REMETA (kod Novog Sada) 21. marta od 17 sati.  Poklonjenje manastirskim svetinjama. Večernja služba. Večera i noćenje. Manastir je posvećen svetom Velikomučeniku Dimitriju, a u njegovom sastavu
se nalazi i crkva posvećena ovom svetitelju. U okviru manastira se nalaze i dve kapele — Svetog Jovana Krstitelja iz 18. veka i Uspenija Presvete Bogorodice iz 1970. U nedelju, 22 .marta učešće na Svetoj liturgiji. Molitva za bolesne.
Razgovor sa duhovnim ocem Stefanom. Poseta se završava u 12 časova.

“Čistome srcu Bog se otkriva, Duh Sveti osvećuje vaseljenu“.

Poseta manastiru Novo Hopovo  22. marta od 12:30-14:00 časova. Poklonjenje Časnim Moštima Svetog
mučenika Teodora Tirona i manastirskim svetinjama. Molitva za bolesne. Manastir Novo Hopovo, sa crkvom Svetog
Nikole po svojoj arhitektonskoj vrednosti predstavlja najznačajniju sakralnu građevinu svoje epohe na ovim prostorima. Prvi pisani pomen manastira je iz 1451. godine. Sadašnja crkva podignuta je 1575/1576. godine, a zvonik sa malom kapelom na spratu posvećenoj svetom Stefanu, ozidan je 1751/1758. godine, sagrađena 1576. godine.
“Moleći Boga, ištite s’Vjerom, ne sumnjajući ništa; jer koji sumnja… neka ne misli da će primiti što od Gospoda“.“Duh je ono što oživljava. Riječi koje vam Ja govorim duh su i život su“.

Poseta manastiru Krušedol 22. marta od 14,30-16,00 časova. Poklonjenje Časnim Moštima Svete prepodobne mati Angeline i manastirskim svetinjama. Molitva za bolesne. Krušedol se sastoji od dve celine, muškog manastira sa crkvom posvećenom Blagovestima koji je osnovao vladika Maksim Branković i ženskog manastira sa crkvom posvećenom Sretenju, koji je podigla njegova majka, zamonašena despotica Angelina. U manastirskoj crkvi, u priprati leže i posmrtni ostaci mnogobrojnih značajnih Srba. Između ostalih tu su sahranjeni: patrijarh Arsenije III Čarnojević, mitropolit Isaija Đaković, patrijarh Arsenije IV Jovanović Šakabenta, mitropolit Vikentije Popović, grof Đorđe Branković, pukovnik graničarski Atanasije Rašković, vojvoda Stevan Šupljikac, knjeginja LJubica Obrenović i kralj Milan Obrenović. Ručak od 16-17 časova.

Polazak pokloničke grupe je u nedelju 21. marta 2020. godine u 4 sata ispred Crkve, a povratak sa putovanja u 22:30 časova 22. marta.

Grupu predvode jerej CO i organizator putovanja. Poneti sa sobom lične karte i zdravstvene knjižice.
Cena putovanja je 3.500 dinara po putniku, a broj putnika je ograničen. Plaćanje je u tri rate: 17.02.2020.g.-
1.500 din.,02.03.2020.g.-1.000 din. 16.03.2020.g.-1.000 dinara. Kontakt telefon: 066/415-032, saopštavaju iz Crkvene Opštine Lebane

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top