Jura da poštuje Ustav, a Srbija da ga brani

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ izdali su saopštenje za javnost u kojem zahtevaju od menadžmenta Jure da poštuje Ustav i Zakone Srbije. Saopštenje prenosimo u celosti.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ podržavaju radnike Jure iz Leskovca koji su juče obustavili rad i stupili u štrajk upozorenja, budući da im poslovodstvo nije omogućilo da koriste neradne dane za Uskrs i Prvi maj.

Zahtevamo od južnokorejskog poslodavca da poštuje sve zakone države Srbije i da se ponaša u skladu sa važećim Ustavom koji jasno propisuje i utvrđuje vladavinu prava i nadležnost države.

Istovremeno tražimo i od državnih organa da odmah reaguju i da u skladu sa svojim ovlašćenjima izvrše inspekcijski nadzor u toj korporaciji i dokažu da je Srbija suverena država.

Ustavom Srbije, u članu 97. st. 14, jasno je propisano da Republika Srbija uređuje oblast neradnih dana i državnih praznika, te stoga ne vidimo razlog da to ne poštuje i južnokorejska firma Jura, koja nije u Srbiji zbog ljubavi, već isključivo zbog profita koji ovde uz pomoć jefitine radne snage ostvaruje.

Ekonomska kriza i siromaštvo građana Srbije ne mogu biti povod da se bilo kojoj stranoj firmi ili kompaniji na teritoriji Srbije toleriše ovako ponašanje, gleda kroz prste i mirno posmatra gaženje osnovnih ljudskih prava naših radnika, posebno ignorisanje zakona o radu i prava na sindikalno udruživanje koje je u korporaciji Jura i dalje zabranjeno i koje se konstantno ometa uz sve moguće represalije.

Podsećanja radi, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su prva sindikalna organizacija u Srbiji koja je u Juri osnovala sindikat i čiji su sindikalni aktivisti dobili otkaz suprotno zakonu o radu, a po dobijanju sudske presude koja je potvrdila da su otpušteni sbog sindikalnih aktivnosti, iskoristila šupljine ostalih zakona i nije ih vratila na posao.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top