Javni uvid i javna rasprava za Park prirode „Radan“ od 12. do 14. decembra u Medveđi, Lebanu, Bojniku, Kuršumliji i Prokuplju

U skladu sa članom 43. Zakona o zaštiti prirode, Ministarstvo zaštite životne sredine je obavestilo javnost o JAVNOM UVIDU I JAVNOJ RASPRAVI O NACRTU UREDBE O PROGLAŠENJU I STUDIJI ZAŠTITE PARKA PRIRODE „RADANˮ

Ovo područje prvobitno je proglašeno Uredbom Vlade RS 2017. godine i svrstano je u I kategoriju zaštićenog područja međunarodnog i nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja, ukupne površine 41.312,66 ha.

U međuvremenu je Zavod za zaštitu prirode Srbije izvršio reviziju područja i dostavljanjem nove Studije o zaštiti Ministarstvu, pokrenut je postupak revizije zaštite ovog područja. Ministarstvo zaštite životne sredine pripremilo je nacrt nove uredbe, kojom se predlaže povećanje površine na 43.512,72 ha.

Nacrtom uredbe brdsko-planinsko područje centralnog dela južne Srbije, između gornjih tokova reke Kosanice i Jablanice, čiji središnji deo prostora ispunjava planinski masiv Radana, stavlja se pod zaštitu i proglašava zaštićenim područjem pod imenom „Radan”, kao prirodno dobro međunarodnog, nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja i svrstava se u Ι kategoriju zaštite, kao Park prirode „Radan”.

Park prirode „Radan” stavlja se pod zaštitu radi očuvanja geološke, biološke i predeone raznovrsnosti, a naročito očuvanja raznovrsnih oblika vulkanskog reljefa; Lecko andezitskog masiva, najvišeg i najvećeg vulkanskog kompleksa u Srbiji (klisure: Velike Kosanice, Gajtanske reke, Borinske reke i Sokolov vis); hidroloških i hidrogeoloških pojava (bifurkacija Delivode); šumskih staništa na prelazu između kotlina i brdsko-planinskih terena na diseciranom reljefu sa komadima andezitskih stena refugijalnog karaktera, od pojasa zajednica vrbe i topole (Salici-Populetum albae), klimazonalnih zajednica sladuna i cera (Quercetum farnetto-cerris), termofilnih kitnjakovovih zajednica (Quercetum montanum moesiacum), kitnjakovo-grabovih zajednica (Querco-Carpinetum serbicum), mezofilnih bukovih šuma (Fagetum montanum moesiacum), reliktnih polidominantnih i osiromašenih šumskih zajednica sa mečjom leskom (Corylus colurna L.) i kavkaskom lipom (Tilia caucasica Rupr.) i zajednica javora i graba (Aceri-Carpinetum betuli) u kontaktnom delu između hrastovog i bukovog pojasa; staništa i populacije divlje flore (751 biljnom vrstom), a posebno mezijskih endemita (Pulsatilla montana ssp. bulgarica, Pastinaca hirsuta, Armeria rumelica i Sedum stefco); staništa i populacija divlje faune, posebno ptica (crna roda, orao kliktaš, suri orao, patuljasti orao, sivi soko, prdavac, buljina, leganj), sisara (endemične vrste makedonska voluharice i šarenog tvora), riba (potočna pastrmka, dvoprugasta uklija, potočna mrena, krkuša, klen, vijun i grgeč), vodozemaca i gmizavaca; karakterističnih prirodnih predela i kulturno-istorijskog nasleđa specifičnog po vremenu nastanka, stepenu očuvanosti i kulturnoj vrednosti. Područje Radana ne poseduje izraženi vegetacijski diverzitet. Među njima, najznačajnije su biljne zajednice koje se razvijaju na površini andezitskih stena i u njihovim pukotinama, a koje pripadaju provizorno opisanoj svezi Sedion stefco; staništa i populacija divlje faune, posebno ptica (crna roda, orao kliktaš, suri orao, patuljasti orao, sivi soko, prdavac, buljina, leganj), sisara (endemične vrste makedonske voluharice i šarenog tvora), riba (potočna pastrmka, dvoprugasta uklija, potočna mrena, krkuša, klen, vijun i grgeč), vodozemaca i gmizavaca; karakterističnih prirodnih predela i kulturno-istorijskog nasleđa specifičnog po vremenu nastanka, stepenu očuvanosti i kulturnoj vrednosti (zaštićeno nepokretno kulturno dobro „Caričin grad” /Justiniana prima/).

Park prirode „Radan”, nalazi se na teritoriji opština Kuršumlija, Bojnik, Lebane, Medveđa i grada Prokuplja.

Površina Parka prirode „Radan” iznosi 43.512,72 ha, od čega je u državnom vlasništvu 18.683,77 ha (42,94%), u privatnom vlasništvu je 24.816,47 ha (57,03%) i u crkvenom 12,49 ha (0,03%), od čega je u režimu zaštite I stepena 991,25 ha (2,28%), II stepena 6.250,99 ha (14,37%) i u režimu zaštite III stepena 36.270,48 ha (83,35%).

1. JAVNI UVID O NACRTU UREDBE O PROGLAŠENJU I STUDIJI ZAŠTITE PARKA PRIRODE „RADANˮ, ODRŽAĆE SE U TRAJANJU OD 20 DANA, OD 30. NOVEMBRA 2023. GODINE DO 19. DECEMBRA 2023. GODINE.

Nacrt uredbe o proglašenju Parka prirode „RADAN” i studija zaštite sa kartografskom dokumentacijom (u daljem tekstu: dokumenti o zaštiti), koje je na osnovu ovlašćenja shodno čl. 102. i 103. Zakona o zaštiti prirode izradio Zavod za zaštitu prirode Srbije, Beograd, biće izloženi na javni uvid svakog radnog dana od 10.00 do 13.00 časova u prostorijama Ministarstva zaštite životne sredine, Beograd, Omladinskih brigada 1, soba 668 i Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Beograd, Japanska 35, kao i na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Fizička i pravna lica mogu u toku trajanja javnog uvida, zaključno sa 19. decembrom 2023. godine, dostaviti u pisanoj formi primedbe na dokumenta o zaštiti Ministarstvu zaštite životne sredine: poštom ili na pisarnicu, sa naznakom PP „RADANˮ – Javni uvid o zaštiti, elektronskim putem na e-mail adresu: lidija.stevanovic@eko.gov.rs

JAVNA RASPRAVA O DOKUMENTIMA O ZAŠTITI održaće se u sledećim terminima:

12. decembra 2023. godine

• sa početkom u 13.00 časova u prostorijama opštine Medveđa, skupštinska sala, Ulica Kralja Milana 48

13. decembra 2023. godine

• sa početkom u 10.00 časova u prostorijama opštine Lebane, skupštinska sala, Ulica Cara Dušana 116

• sa početkom u 13.00 časova u prostorijama opštine Bojnik, sala Doma kulture, Trg Slobode 22

14. decembra 2023. godine

• sa početkom u 09.00 časova u prostorijama opštine Kuršumlija, opštinska sala, Ulica Peroleterskih brigada bb

• sa početkom u 12.00 časova u Prokuplju, u gradskoj skupštinskoj sali, Ulica Nikodija Stojanovića 2

U okviru javne rasprave biće razmatrane primedbe dostavljene tokom javnog uvida.

Javnu raspravu vodi Ministarstvo zaštite životne sredine.

U javnoj raspravi učestvuju fizička lica i predstavnici pravnih lica koji su podneli primedbe u pisanom obliku u toku trajanja javnog uvida, koji usmeno mogu obrazložiti podnete primedbe. O svakoj podnetoj primedbi obrađivač dokumenata o zaštiti javno iznosi svoj stav.

IZVEŠTAJ O IZVRŠENOM JAVNOM UVIDU I JAVNOJ RASPRAVI biće objavljen na internet stranici Ministarstva zaštite životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Nacrt Uredbe sa opisom granica i kartom možete pogledati ovde.

Studiju zaštite možete pogledati ovde.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top