INSPEKCIJE OD DANAS NA TEREN Počela kontrola za otkup, prodaju, izvoz i uvoz maline i kupine

Na sastanku predstavnika malinara sa ministrom poljoprivrede, dogovoreno je da posebno formirani timovi nadležnih institucija od sledeće nedelje kontrolišu otkup, prodaju, izvoz i uvoz maline i kupine.

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, dogovorio se sa predstavnicima malinara da od ponedeljka sve nadležne inspekcije izađu na teren i kontrolišu otkup maline i kupine u Srbiji, prenosi Agroklub.

Na sastanku predstavnika malinara sa ministrom poljoprivrede, dogovoreno je da posebno formirani timovi nadležnihinstitucija od sledeće nedelje kontrolišu otkup, prodaju, izvoz i uvoz maline i kupine. Na ovaj način bi se, prema rečima predsednika Asocijacije malinara Srbije Dobrivoja Radovića, kao krajnji cilj doprinelo da se uredi tržište srpske maline, ali i da se cena formira u skladu sa principima funkcionisanja tržišta.

Kratkoročni i dugoročni problemi

Država je formirala, kaže Radović, dva tima koji čine predstavnici struke i nadležnih inspekcijskih službi, MUP- a, Ministarstva poljoprivrede, kao i finansija i trgovine, piše Dnevnik.

Razgovarali smo i o kratkoročnim i o dugoročnim problemima. Ovo su problemi koji su nastajali dugi niz godina„, navodi Radović.

Kako kaže, na problemu otkupa maline i kupine u Srbiji radiće dva tima, a takozvani tim „B“ kreće sa radom od ponedeljka.

Neophodno uređenje tržišta

Radović dodaje da na sastanak u resorno ministarstvo predstavnici malinara nisu došli da razgovaraju o ceni već samo da traže da se urede mehanizmi tržišta.

Kada uredimo tržište na nivou čitave Srbije po pitanju maline, kupine i drugog voća, imaćemo adekvatnu cenu proizvoda„, navodi Radović.

Kontrola otkupa trebalo bi da dovede do boljih uslova i pozicioniranja na tržištu, što će uticati na postizanje cene koju malinari i očekuju.

Potrebna i kontrola kompletnog sistema

Značajni problemi, ističe Radović, zabeleženi su prošle godine, kada je utvrđeno da na otkupnim mestima nisu izdavani otkupni listići ili su fingirane cene otkupa malina i kupina.

Neko je kod otkupljivača pisao 100 dinara, a prosečno plaćao 80 dinara. Takođe, nije urađeno stručno klasiranje, to su radili ljudi koji nisu stručni, odnosno, otkupljivači. Tu je došlo do pucanja sistema„, ističe Radović.

Kontrola kompletnog sistema, od kilograma nabrane maline, zatim od gajbice do krajnjeg kupca i trpeze, ono je što zahtevaju proizvođači.

Upućen zahtev vladi za oznaku porekla

Uputiće se i zahtev vladi za ispunjenje dogovorenih zahteva, među kojima je i onaj, da se na malinu proizvedenu u Srbiji stavi oznaka geografskog porekla.

Zahtev ćemo uputiti vladi kako više ne bi dolazilo do mešanja uvozne i domaće maline„, objašnjava Radović.

Malinari neće više blokirati saobraćajnice,u slučaju da se dogovoreno ne ispoštuje već će, kaže, blokirati one koji prave probleme, a to su u ovom slučaju hladnjačari i izvoznici.

Najveći problem su izvoznici. Država mora urediti tržište. Kao što je nas naterala da mnoge stvari ispoštujemo, da se borimo kao dobri poljoprivredni proizvođači da proizvodimo dobar kvalitet tako i njih mora naterati da poštuju i plaćaju obaveze, a da svi budemo zadovoljni„, zaključuje predsednik malinara.

Takođe, on ukazuje da se na godišnjem nivou u državnu kasu od malina i kupina slije od 250 do 300 miliona evra.

 

(Dnevnik.rs/Agroklub/ICJ)

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top