Gradonačelnik Leskovca uručio 42 ugovora o realizaciji programa i projekata iz oblasti kulture

U sali Skupštine grada Leskovca gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović uručio je 42 ugovora o realizaciji programa i projekata iz oblasti kulture koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta grada Leskovca po konkursu raspisanom u 2020. godini u vrednosti od 10 miliona dinara.

„Kulturu jednog naroda ne predstavlja samo ono što se čuva u muzejima, bibliotekama, ili ono što se čuje na operi ili vidi u pozorištu, ne služi samo za zabavu i razonodu. Kultura ulazi u naš svakodnevni život i prepliće se sa svim drugim segmentima koji čine društvo. Postaje način života, način razmišljanja, percepcije, oblikovanja određenih shvatanja. Kultura je integralni deo jedne društvene zajednice, zato smo se trudili i uspeli da je sa margine na kojoj se kultura nalazila 2012. godine, uzdignemo i postavimo kao jedan od našoh značajnih ciljeva. Rezultati su pokazali da sve institucije kulture u Leskovcu konstantno imaju zapažene rezultate, stoga mi veliko zadovoljstvo predstavlja što je Leskovac jedan od vodećih centara kulture u zemlji. Doprinos tome daju i naši Leskovčani, koji svoj kulturni identitet nose sa ponosom. Epidemija virusa korona je celokupnu kulturnu scenu našeg grada pauzirala na određeni vremenski period, međutim kultura je uvek, i u najtežim trenucima, pomagala ljudima da prežive teška vremena pa i u vreme korone, u danima izolacije učinila dane lakšim i podnošljivim. U 2020. godini ukupno za oblast kulture je izdvojeno 419 miliona dinara, odnosno 9 posto od ukupnog budžeta grada Leskovca, što znači da smo u samom vrhu kada je u pitanju izdvajanje novčanih sredstava lokalnih samouprava za kulturu na nivou čitave Srbije“ – kazao je gradonačelnik Cvetanović.

„Komisija je odobrila 43 projekta, koji će, siguran sam, doprineti unapređenju raznolikosti kulturnih izraza i svojim kvalitetom doprineti razvoju kulture u našem gradu. Jedan od aplikanata je odustao (Akademija „Južna Srbija“), zato ćemo danas podeliti 42 ugovora u vrednosti od 9.900.000 dinara. Vodilo se računa o umetničkim kapacitetima, uticaju na promociju grada, na doprinos razvoju kulturnog stvaralaštva, ostvarenju javnog interesa, održivosti projekata, usklađenosti sa programskim prioritretima konkursa i sa potrebama ciljnih grupa“ – dodao je Cvetanović.

 

Info centar juga

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top