Gradonačelnik Cvetanović prisustvovao radnom sastanku Francuska-Srbija u Lionu

Gradonačelnik Leskovca i predsednik Stalne konferencije gradova i opština Goran Cvetanović je u Francuskoj u Lionu prisustvovao radnom sastanku o saradnji Francuske i Srbije, na poziv regiona Overnj-Ron-Alp.

Sastanak je organizovala asocijacija lokalnih vlasti – Francuska sekcija Saveta evropskih opština i regiona (AFCCRE), u saradnji sa ambasadama Republike Srbije i Republike Francuske, uz Stalnu konferenciju gradova i opština Srbije i uz podršku Delegacije za spoljno delovanje lokalnih vlasti Ministarstva Evrope i spoljnih poslova Republike Francuske.

Centralni deo sastanka bio je posvećen razmenama o bilateralnoj saradnji između Francuske i Srbije, o dugogodišnjoj inicijativi Frankofonija, održivom razvoju i kulturi, o saradnji univerziteta, a završni deo sastanka je koncipiran kao ekonomski forum i prezentacija poslovnih mogućnosti, u okviru kojih su predstavljena privredna i turistička dobra Srbije, kao i neke od francuskih kompanija koje posluju u Srbiji.

Predsednik Stalne konferencija gradova i opština i gradonačelnik Leskovca Cvetanović obratio se u uvodnom delu sastanka i podsetio da su SKGO i Ambasada Francuske na nedavno održanoj sednici Predsedništva SKGO potpisali godišnji Zajednički akcioni plan, kao dokument kojim se implementira osnovni sporazum o saradnji između SKGO i Ambasade.

„Ambasada Francuske posebno zastupa principe decentralizovane saradnje i, zajedno sa SKGO, stvara uslove za uspostavljanje partnerstava između lokalnih samouprava naše dve zemlje. Naročitu podršku Ambasada pruža u procesu EU integracija i međunarodne saradnje.

U okviru te podrške, Odeljenje za saradnju Ambasade Francuske usmerava napore ka tome da se realizuju projekti između srpskih i francuskih opština.

Jedan od sjajnih primera je i takmičenje Ekoopština, čiji rezultati su zaista podsticaj za naše lokalne samouprave da se, kroz učenje na primerima dobre prakse, inovativnih rešenja, strateških usmerenja, ekonomičnosti i efikasnosti francuskih lokalnih samouprava, osnaže kapaciteti u ovim oblastima poput održivog upravljanja otpadom i vodama, energetske efikasnosti, pametnih gradova i da se, kroz saradnju i sa gradovima i opštinama, ali i sa privrednim i drugim subjektima iz Francuske, steknu nova znanja, Naročito su bile značajne studijske posete Francuskoj tokom kojih su srpski gradovi i opštine, kao i profesori i studenti u oblasti zaštite životne sredine mogli da se upoznaju sa primerima dobre prakse i iskustvima u navedenim oblastima. Izuzetno se radujemo nastavku ovog takmičenja tokom 2023. godine i očekujemo ponovo veliki odziv gradova i opština.

Nama je od izuzetnog značaja da, kroz saradnju sa francuskim partnerima, omogućimo našim gradovima i opštinama da se u različitim oblastima, od ruralnog razvoja, turizma, poljoprivrede, kulture, ekonomskog razvoja, do mladih, evropske direktive i zahtevi primene u cilju unapređenja svakodnevnog života stanovništva lokalnih zajednica. U tom smislu, različita rešenja su nam dragocena, poput Smernica za unapređenje banjskog turizma, koje upućuju na francuske primere u primeni evropskog zakonodavstva u praksi ili poput saradnje na razmeni informacija u oblasti ruralnog razvoja, odnosno mladih. Sve ovo daje mogućnosti i za razvoj novih projekata o čemu bi trebalo da se govori i na marginama ovog skupa.

Aktivnosti poput Frankofonije ili Karavana za klimu, doprinose u velikoj meri boljem upoznavanju srpskih gradova i opština, odnosno građana sa vrednostima koje se neguju u Francuskoj. SKGO promoviše ove inicijative na lokalnom nivou i doprinosi njihovoj boljoj vidljivosti širom Srbije“, zaključio je Cvetanović.

U uvodnom delu, pored gradonačelnika Cvetanovića, obratili su se i Filip Menije, potpredsednik regiona Overnj-Ron-Alp za međunarodne odnose, Slađana Živković, zamenica gradonačelnika Dižona, Nataša Marić, opunomoćena ambasadorka Srbije u Francuskoj i Stanislas Pjere, savetnik za saradnju i kulturno delovanje, direktor Francuskog instituta.

Osim gradonačelnika Cvetanovića, delegaciju Srbije u Lionu činili su i Zoran Semenović. zamenik predsednika SKGO i predsednik opštine Šid, Vesna Vidović, zamenica gradonačelnika Beograda, Dalibor Rožić, član Gradskog veća grada Novog Sada, Vera Blagojević, rukovodilac komunalne službe opštine Čajetina, Nikola Tarbuk generalni sekretar SKGO i Aleksandra Vukmirović, šefica službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju SKGO.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top