Gradonačelnik Cvetanović na sastanku Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Republike Srbije u Briselu

Gradonačelnik Leskovca i predsednik Stalne konferencije gradova i opština Goran Cvetanović boravio je u Briselu, gde je učestvovao na 12. sastanku Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Republike Srbije.

Tema ovogodišnjeg Zajedničkog konsultativnog odbora, kojim su kopredsedavali gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i profesor Franc Šausberger, predstavnik Komiteta regiona EU, bila je uloga lokalnih i regionalnih vlasti u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, kao i unapređenje veština u oblasti javno-privatnog partnerstva na lokalnom nivou.

U okviru prve tematske sesije, posvećene ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, predsednik SKGO Cvetanović se u svom izlaganju osvrnuo na trenutno stanje i istakao da ovaj proces postaje sve kompleksniji, ali se i ubrzava, imajući u vidu zadate reforme u različitim klasterima. On se dotakao doprinosa koju Stalna konferencija gradova i opština pruža u realizaciji zahteva u različitim poglavljima i posebno naglasio da je u procesu pristupnih pregovora za lokalnu samoupravu od velikog značaja Klaster 1, pod nazivom „Osnove“. U okviru njega se prati napredak u reformi javne uprave, a SKGO, u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i uz podršku Saveta Evrope učestvuje u primeni Programa reforme sistema lokalne samouprave za period 2021-2025.

„Naš cilj je da približimo našim građanima vrednosti Evropske unije u narednim godinama, da im ukažemo na to da je život po merilima koje uživaju građani EU moguć i u našoj zemlji, a da je lokalna samouprava ta koja sebe mora da reformiše da bi se ovaj proces sproveo uspešno. Kao i do sada, mi u tome primenjujemo modele, prakse, rešenja do kojih su došle naše kolege iz evropskih opština i na taj način učimo o novim konceptima koji se razvijaju unutar EU, poput koncepta pametnog grada ili veštačke inteligencije. Lokalne samouprave u tom pogledu nekada mogu biti i predvodnici i svedoci smo da se mnogo toga već primenjuje u našim opštinama. Ono što nam je potrebno je sve više razmene, učenja, dijaloga kako sa civilnim društvom, tako i sa privrednim sektorom“, zaključio je.

U uvodnom delu govorile su i ambasadorka Republike Srbije pri Misiji RS u EU Ana Hrustanović i zamenik predsednika Komisije za javno-privatno partnerstvo Vlade Republike Srbije Andrijana Jovanović, kao i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Čedomir Rakić.

U svojstvu članica ZKO na sastanku su učestvovali i predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, predstavnica Opštinskog veća opštine Vračar Nataša Mijatović, gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, predsednici opština Varvarin i Vladimirci Violeta Lutovac Đurđević i Goran Zarić, kao i generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk.

Podsetimo, Zajednički konsultativni odbor je telo koje okuplja predstavnike lokalnih i regionalnih vlasti Republike Srbije i Komiteta regiona EU, sa zadatkom da se pruži podrška procesu pristupanja u cilju promovisanja dijaloga i saradnje između lokalnih i regionalnih organa vlasti u EU i Srbiji i predstavlja mesto za pripremu regionalnih i lokalnih vlasti u RS za učešće u radu Komiteta regiona po stupanju u članstvo u EU.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top