Grad Leskovac iz oblasti socijalne zaštite finansira 43 projekta

„Kaže se da se zrelost i stabilnost društva ogleda u odnosu prema najstarijima, najmlađima i najugroženijima. Postoje brojni programi i projekti koji su usmereni ka ovim kategorijama, a mi se konstantno trudimo da uvodimo novine koje će našu društvenu zajednicu učiniti socijalno pravednijom. Tako smo prošle godine na početku epidemije virusa korona svim penzionerima sa primanjima ispod 30.000 dinara ali i građanima u stanju socijalne potrebe dodelili pakete pomoći. I ove godine podeljeno je 30.000 paketa za koje je iz gradske kase opredeljeno 17,4 miliona dinara. Kada govorimo o najmlađima, pomenuću novinu koja je naišla na izuzetno pozitivne komentare, dodelu autosedišta za sve novorođene bebe za koja smo izdvojili 7,9 miliona dinara.Lokalna samouprava grada Leskovca predano radi na poboljšanju ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava osetljivih kategorija stanovništva sa akcentom na poštovanje dostojanstva i efektivne participacije u svim oblastima društvenog života,“ – ovim rečima se danas gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović obratio predstavnicim udruženja koja se bave položajem i pravima socijalno ugroženih kategorija stanovništva.

Ove godine za 43 projekata koje je pripremilo 27 udruženja je opredeljena suma u iznosu od 31 milion dinara. Što se tiče ukupnog budžeta za oblast socijalne zaštite i funkcionisanje Centra za socijalni rad ove godine je planirana suma od 214,3 miliona dinara.

U ime dobitnika sredstava prisutnima se obratila Gordana Stojanović, predsednica Udruženja distrogičara:

„Sa ponosom mogu reći, da grad Leskovac posebnu pažnju posvećuje afirmaciji i unapređenju položaja osoba sa invaliditetom i da se naš grad u odnosu na druge lokalne samouprave, još uvek nalazi u samom vrhu, kada je reč, pre svega o održivosti i finansiranju udruženja osoba sa invaliditetom, razvijanju servisa podrške i usluga, koje predstavljaju najdirektniji oblik pomoći osetljivim grupama.

Među licenciranim pružaocima usluga su upravo i naša udruženja koja vrlo uspešno i kvalitetno pružaju socijalne usluge građanima iz oblasti socijalne zaštite.

Jedno od njih je i udruženje distrofičara na čijem sam čelu, koje pruža pomoć u kući za osobe sa različitim vrstama invaliditeta. Zahvaljujući podršci grada, putem ovog konkursa, još 10 osoba sa invaliditetom iz gradske, prigradskih seoskih sredina dobiće podršku domaćica-negovateljica.

Tako da se broj korisnika usluge pomoći u kući u ovoj godini povećao na ukupno 34 korisnika.“

Podsećanja radi Leskovac je dobitnik pohvale Zaštitnika građana tri puta: za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti, za doprinos razvoju pristupačnosti sadržaja u oblasti kulture za izložbu Narodnog muzeja namenjenu slepim i slabovidim osobama „Dodirni prošlost“, a prošle godine i povodom rekonstrukcije zgrade Centra za socijalni rad (vredne 44 miliona dinara) koja je pored uređenja fasade i unutrašnjosti obuhvatila postavljanje rampe i lifta za osobe za invaliditetom.

Poslednja u nizu nagrada je pripala Školi za osnovno i srednje obrazovanje „11. oktobar“ za ustanovu koja se najviše ističe u Srbiji na polju stvaranja dobrih uslova za život i školovanje dece sa smetnjama u razvoju. U pitanju je povelja „Prof. dr Miodrag V. Matić“ koju dodeljuje Društvo defektologa Srbije koja predstavlja zvanično priznanje gradu Leskovcu za posvećenost najosetljivijoj kategoriji našeg društva.

infocentarjug.rs

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top