EKSKLUZIVNO: Intervju sa predsednikom opštine Lebane

Prvi intervju novog predsednika opštine Lebane Zorana Ilića

Situacija u opštini Lebane je jako teška ali se nadamo da ćemo dobrom organizacijom i domaćinskim ponašanjem uspeti da neke goruće probleme u našoj opštini što pre rešimo, rekao je u intervjuu za Info centar juga Zoran Ilić, predsednik opštine Lebane.

Lebane – Novo lokalno rukovodstvo u opštini Lebane je u toku prošle nedelje gotovo svakodnevno održavalo sastanke sa direktorima javnih preduzeća i ustanova, koja se direktno ili indirektno finansiraju iz budžeta opštine Lebane. Na sastancima se razmatralo stanje u svakoj od ustanova, urađen je presek stanja i gotovo da ne postoji preduzeće ili ustanova u našoj opštini koja nema dugovanja, kaže novi predsednik opštine Lebane Zoran Ilić, u svom prvom intervjuu za sajt Info centar juga.
Zoran Ilić, predsednik opštine Lebane u svom kabinetu
Zatečena su i nasleđena velika dugovanja prema dobavljačima, prema EPS-u, poreskoj upravi, itd. Dugovanja su milionska, ističe Ilić. Samo obrazovne ustanove duguju blizu 40 milona dinara. Od toga Gimnazija duguje oko 5,5, milona dinara, Srednja tehnička škola “Vožd Karađorđe” duguje oko 4,5 miliona, OŠ “Radovan Kovačević Maksim” 10,3 milona dinara, OŠ “Vuk Karadžić” duguje oko 8,2 miliona dinara, OŠ “Radoje Domanović” iz Bošnjaca oko 10 miliona dinara. Neke od ovih obrazovnih ustanova su i u blokadi.
Što se tiče ostalih javnih preduzća u Lebanu, situacija nije ništa sjajnija. Dugovanja JKP “Vodovod” Lebane su skoro 30 miliona, Direkcije za planiranje i izgradnju blizu 11 miliona, Doma kulture oko 3 miliona. Kako ističe predsednik Ilić opština Lebane po obavezama za stručnu praksu duguje između 7,5 i 8 miliona dinara, Dom zdravlja po osnovu ugovora o radu i ugovora o delu duguje blizu 17,2 miliona dinara. Opština Lebane ima i kredit od 87 miliona dinara, a takođe ima i račune koji su u RINU.
Na naše pitanje kako se trošio novac iz budžeta u proteklom periodu, obzirom da su nastala ovolika dugovanja, Ilić kaže da se novcem građana Lebana raspolagalo izuzetno neracionalno i ne domaćinski, i izneo podatak da je izvršenje budžeta za 2015. godinu bilo oko 484 miliona dinara, od toga je za sport otišlo 62 miliona, za NVO 19,6 miliona dinara, dok je za obrazovanje otišlo 42 miliona dinara, za Vodovod samo 17,7 milona a za poljoprivredu simboličnih 118.000 dinara. Ilić je još rekao i da je budžet opštine Lebane na kraju 2013., do kad je on bio predsednik opštine, bio u suficitu 42 miliona dinara, a da su ova dugovanja nastala tokom 2014., 2015. i 2016. godine.
Na pitanje Info centra juga, kako će se rešavati ova dugovanja predsednik opštine Lebane Zoran Ilić kaže da je sada na čelu opštine tim koji će se truditi da se novac iz budžeta troši racionalno, da će se maksimalno smanjiti troškovi, a da će se neka dugovanja rešiti reprogramom. Uradićemo i racionalizaciju radnih mesta, kaže Ilić, to se pre svega odnosi na lica koja su pod ugovorom. Na naše pitanje koliko će ugovora biti produženo po isteku istih, predsednik odgovara da će biti produženi samo ugovori licima čije je angažovanje neophodno za funkcionosanje radnog procesa.
Zoran Ilić Ilka
Ilić: “Dobrom organizacijom i domaćinskim ponašanjem trošiti sredstva iz budžeta.”
Što se tiče ostalih aktivnosti Ilić kaže da su danas počeli sa sanacijom udarnih rupa na kolovozu i taj posao će biti nastavljen i tokom narednih dana. Zatim planira se čišćenje divlje deponije pored nekadašnje tekstilne fabrike “Jablanica”. Ilić podvlači da će se sve odluke bitne za razvoj opštine Lebane donositi timski, i da će svi dati svoj maksimum da Lebane polako ali sigurno krene putem napretka. Učinićemo sve da opravdamo poverenje građana koji su, na proteklim izborima, u nama prepoznali ljude koji mogu da doprinesu bržem razvoju opštine Lebane, zaključuje novi predsednik opštine Lebane Zoran Ilić.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top