Do kraja februara novi zakon o stanovanju

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Jovanka Atanacković izjavila je danas da Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada ne uvodi nove namete stanarima, a da će profesionalni upravnici biti uvedeni samo u zgrade po zahtevu stanara.
Atanacković je, predstavljajući predloženo zakonsko rešenje u Privrednoj komori Srbije (PKS), istakla da je taj akt upućen parlamentu na usvajanje, i izrazila nadu da će on biti usvojen do kraja meseca.

Ona je ukazala na to da je rok za formiranje registra svih stambenih zgrada u Srbiji šest meseci od početka primene tog zakona, koji će stupiti na snagu osam dana po objavljivanju u Službenom glasniku Srbije.

Prema njenim rečima, nakon toga stambene zajednice imaju još tri meseca da se usklade sa novim odredbama zakona.

Atanacković je saopštila da će novi zakon uvesti prinudnu upravu tamo gde nema sloge stanara, uz napomenu da ovaj akt brine i o društveno ugroženim i osetljivim kategorijama.

Ona je objasnila da će nakon donošenja zakona obaveza lokalnih samouprava u Srbiji biti da propišu minimum sume koja će se izdvajati za održavanje zgrada na njihovoj teritoriji, a u skladu sa socijalnim statusom lokalnog stanovništva.

Atanacković je ujedno istakla da je održavanje zgrada konačno postalo javni interes.

Gradski menadžer Goran Vesić naveo je da u Beogradu postoji više od 5.000 zgrada koje niko ne čisti i ne održava liftove, niti one imaju skupštine stanara, i naglasio da će novim zakonom biti omogućeno da skupštine stanara rade mnogo efikasnije.

Savetnik predsednika PKS Bojan Đurić najavio je da će ta komora organizovati obuke profesionalnih upravnika odakle će lokalne samouprave moći da ih angažuju u zgradama gde to bude prinudno potrebno, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Scroll to Top