Đurić: Srbi na KiM su bili i ostaju jedinstveni

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da su Srbi u pokrajini bili i da ostaju jedinstveni , te da će oni koji iznutra pokušaju da naruše to jedinstvo snositi posledice.

„Nadam se da je ovo bio dovoljan nauk svima koji bi mogli da pomisle da je moguće biti politički predstavnik srpskog naroda na KiM a raditi bez konsultacija sa Vladom Srbije i protivno volji srpskog naroda u pokrajini. Situacija, u političkom smislu, mora biti vraćena na pređašnje stanje, a o daljim političkim konsekvencama razmišljaćemo nakon što u prvoj fazi anuliramo štetu nastalu neodgovornošću pojedinaca“, poručio je Ðurić u novogodišnjem intervjuu nedeljniku „Jedinstvo“.

Prema njegovim rečima, kada su Srbi okupljeni u snažnom i jedinstvenom političkom frontu to promotere samoproglašenog Kosova podseća na činjenicu da je projekat lažne kosovske državnosti neostvariv dok god postoji država Srbija i Srbi na KiM.

„Jasno je da bi politički podeljen i razjedinjen srpski narod na Kosmetu više išao naruku njihovim interesima, i zato to nejedinstvo ponekad nastoje da proizvedu raznim sredstvima. Ali, i srpski narod ima svoj interes, a to je da KiM ostane u sastavu Srbije. Dok god je tako, nijedan srpski političar na KiM neće smeti da računa na to da će moći da za novac ili privilegije izneveri srpski nacionalni interes i da prođe bez posledica“, rekao je Ðurić.

Ogledalo jedinstva srpskog naroda na KiM, biće, kako je objasnio, i formiranje Zajednice srpskih opština.

„Još jednom poručujem jasno i glasno: ako Priština do Sretenja na formira Zajednicu srpskih opština, formiraćemo je mi. Srbi na KiM čekaju čitave tri godine da Priština počne da sprovodi dogovor koji je od ključnog značaja za naš narod. Naravno da ne može da čeka doveka“, rekao je Ðurić.

Kako je istakao, tri godine miniranja i neumesnih izgovora je za nama, i srpski narod će, ukoliko se samostalno upusti u formiranje ZSO, između ostalog, stati i u odbranu smisla briselskog dijaloga, budući da smislenog dijaloga ne može biti ako se data reč i preuzete obaveze ne poštuju.

„Želja Prištine da u Briselu dobije nešto a da ne da ništa svedoči o neodgovornosti, nedozrelosti i nekredibilnosti tamošnjih političkih aktera. Naravno da se tako ne možemo dogovarati. Pritom je vrhunski cinizam to što ovih dana iz Prištine Srbima stižu preteće poruke i podsećanja na takozvane balvan revolucije. A ja im odgovaram da se balvani i barikade ne postavljaju tamo gde ima kapaciteta za institucionalno rešavanje problema. Srbi upravo žele da u ZSO imaju valjan institucionalni okvir za uređenje svog života na KiM, a Priština je ta koja im to pravo osporava“, rekao je Ðurić.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top