Đorđević uručio sertifikate polaznicima koji su uspešno završili obuke ručnog tkanja, necanja i veza

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević uručio je u Palati Srbije sertifikate polaznicima koji su uspešno završili obuke ručnog tkanja, necanja i veza.

Obuku je uspešno završilo 106 polaznika iz Bora, Novog Pazara, Kraljeva, Leskovca, Niša, Prokuplja, Beograda, Subotice i Kraljeva.

Iz Leskovca je sedam žena dobilo sertifikate: Jasmina Đorđević, Snežana Ilić, Svetlana Mitrović, Vesna Stojković, Nevena Mihajlović, Jasmina Tomić i Valentina Cakić.

Dobijanje ovih licenci znači zadržavanje nekih strarih zanata koji su imali tendenciju da nestanu i pokazuje jednu želju Vlade Srbije da vrate te zanate, a sa druge strane da pokaže veću brigu o ženama iz ruralnih mesta, rekao je ministar za rad.

„Vaš doprinos je svakako veliki, jer pokazujete da želite da ostanete tamo gde sada živite, da Srbija nije samo Beograd, da su i svi ostali krajevi Srbija i da svojim radom pokažete da može lepo da se živi i prihoduje“, rekao je Đorđević.

Dobitnicima sertifikata obratio se i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović koji je rekao je jedan od ciljeva koji je postavljen pred ovu službu jeste ulaganje u ljudski kapital i vidove radne snage.

„Ova obuka daje konkretan rezultat, a to je sam proizvod koji predstavlja našu kulturu i tradiciju“, rekao je Martinović.

Obuku je sprovela Etno mreža kao strukovna organizacija koja okuplja lokalna zanatska udruženja i bavi se očuvanjem tradicije.

Predsednica Etno mreže Violeta Jovanović rekla je da u okviru ove obuke je bilo 106 polaznika, a sa njima je radilo 16 mentora. Polovina polaznika položilo je sa najvišom ocenom, dodaje Jovanović, što, kako kaže, daje odličan rezultat.

Dvomesečne radionice su organizovane u okviru programa obuka za tržište rada koji podržava Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) za radno osposobljavanje trajno nezaposlenih žena i mladih iz ruralnih područja. Obuke koje su su organizovane u zanatskim radionicama na lokalu pohađale su i 53 polaznice iznad 50 godina starosti koje su novim veštinama dobile jedinstvenu priliku za dodatni prihod i radno angažovanje na izradi rukotvorina kao poslovnih poklona.

Izvor tekst: tanjug

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top