Digitalni Leskovački kulturni centar

Dan uoči Međunarodnog dana kulture posećen je Leskovački kulturni centar koji slovi za hram kulture našeg malog, a opet tako velikog grada, i omiljeno mesto okupljanja umetnika, književnika, filmofila, ljubitelja svih vrsta umetnosti i svih generacija.

Prisutni su imali priliku da uživaju u izložbi slika Kolonija Vlasina, ali i da se upoznaju sa savremenom opremom koja je nabavljena radi digitalizacije i dalje modernizacije rada.

„Proteklih godinu dana prošli su u znaku virusa korona koji je iz korena promenio naše navike i način života. Ova ustanova kulture se brzo prilagodila situaciji pa je svoje sadržaje učinila dostupnim preko digitalnih medija i modernih tehnologija. Zalaganje i inicijativa svih zaposlenih na čelu sa direktoricom koji su uspeli da publici u ovim teškim trenucima održe entuzijazam i da na momente ulepšaju stvarnost bogatstvom kulturnog sadržaja su za svaku pohvalu, ali i njihovi konstantni napori da svoje aktivnosti učine dostupnima širokom auditorijumu uz stalna ulaganja i unapređivanje,“ – kazala je Andrijana Vasić, pomoćnik gradonačelnika Leskovca.

Direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić rekla je da deo novca koji se dobije za realizaciju nekog projekta treba biti izdvojen za neku novu tehniku i opremu, jer nema dobrog programa bez kvalitetne opreme.

„Ne smemo zaboraviti podršku gradonačelnika Leskovca dr sci. med. Gorana Cvetanovića, bez čije podrške kultura u Leskovcu ne bi mogla da opstane. Zahvaljujući toj dobroj saradnji Leskovači kulturni centar je danas moderna institucija u kojoj se mogu videti interaktivni displej, VR (virtuelna realnost) naočare, novo ozvučenje i LED rasveta.“

„Pored ozvučenja i dobre rasvete, treba pomenuti i klavir, koji je našoj ustanovi dugo bio potreban zbog brojnih manifestacija koje se održavaju,“ – istakla je i dodala da je Leskovački kulturni centar modernizovao prostor za mlade i simbolično je nazvan Digitalni kulturni centar, kao i da Leskovački kulturni centar, kao i druge institucije u Leskovcu ima veliki potencijal, mlade ljude koji su budućnost grada.

Mladi zaposleni u Leskovačkom kulturnom centru predstavili su novu tehniku koju je ova institucija kulture nedavno dobila: interaktivnu tablu na kojoj svi prisutni mogu da u digitalnom formatu pogledaju brojne izložbe i upute se u rad centra, zatim VR (virtuelna realnost) naočare koje manipulišu mozgom i čovek ima osećaj da se nalazi u virtuelnom svetu, pomažu da se vide izložbe i mesta na koja se trenutno ne može zbog virusa korona, kao i novu LED rasvetu i ozvučenje, i novi digitalni klavir.

Ivana Ristić koja je zadužena za odnose sa javnošću govorila je o likovnoj koloniji Vlasina koja je održana prošle godine:

„Tradicionalna likovna kolonija Vlasina održava se bezmalo pet decenija u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, a poslednjih nekoliko godina značajnu podršku dobija i od Ministarstva kulture. Spada u red najstarijih u zemlji i zahvaljujući toj dugoj tradiciji LKC ima bogat fond umetničkih dela. Pred nama su radovi nastali na prethodnom sazivu kolonije koja okuplja renomirane umetnike iz zemlje i regiona, različitih generacija i likovnih poetika.“

infocentarjug.rs

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top