Danas počinje obeležavanje 500 godina manastira Sv. Jovana u Jašunji

Duboko u šumovitim padinama Babičke gore, nalaze se dva drevna manastira – ženski i muški, podignuti 1499. i 1517. godine. Smešteni su sa desne strane reke Jašunje, po kojoj su i dobili naziv Jašunjski manastiri. Muški je manastir Sv. Jovana Preteče a više njega ženski manastir Sv. Bogorodice Vavedenja, udaljeni jedan od drugog pola časa hoda.
Muški manastir Sv. Jovana sa svih strana ograđen je jakim zidom. Sa desne strane do kapije nalaze se konaci, sa leve zvonara a još dalje, u sredini dvorišta crkva posvećena Sv. Preteči Jovanu Krstitelju koji je na jednoj fresci predstavljen ogrnut kožom i zelenim plaštom. Crkva manastira Jovana Preteče podignuta je na temeljima starije građevine u vreme igumana Teodosija 1517. godine. Ktitor je bio Andronik iz carske porodice Kantakuzin sa svojom braćom. Crkva Svetog Jovana je jednobrodna građevina pravougaonog oblika sa bogatom fasadom. Zbog svojih istorijskih, arhitektonskih i umetničkih vrednosti Jašunjski manastiri –Sv. Jovan Krstitelj i manastir Sv. Bogorodice, stavljeni su 1947. godine pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije, a 1983. godine proglašeni su za kulturno dobro od nacionalnog značaja.
Poslednjih godina lokalna samouprava ulaže značajna sredstva kako bi se manastirski kompleks uredio i dostojno obeležio jubilej – 500 godina manastira Svetog Jovana Preteče.
U sklopu obeležavanja 5 vekova manastira Sv.Jovana u Jašunji Narodni muzej Leskovac prirpemio je bogat četvorodnevni program.
Program za četvrtak 26. oktobar
19.00-21.30h
NARODNO POZORIŠTE
19.00 – Projekcija dokumentarnog filma – PRVIH PETSTO GODINA
19.30 – Koncert duhovne muzike (Vokalna grupa Libero, Crkveno-pevačka družina Branko)
Prostor ispred LKC-a
21.00 – Multimedijalni spektakl VEKOVI DUHOVNOSTI – Premijera 4D projekcije

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top