Danas je veliki hrišćanski praznik Blagovesti!

Tog dana je Presvetoj Bogorodici Mariji stigla najlepša vest da će roditi sina, i to ne obično dete, već Spasitelja sveta

Pravoslavni vernici danas slave svete Blagovesti. Ovo je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika. Dan kada je arhangel Gavrilo doneo beli krin Mariji, i objavio joj vest da je ona izabrana da bude ta koja će roditi Isusa Hrista.

BLAGOVESTI 07.04.2016.

Pola godine pošto se anđeo javio starom svešteniku Zahariji, i rekao mu da će dobiti sina u dubokoj starosti, a to je bio sveti Jovan Krstitelj, isti anđeo se javio i Mariji u Nazaretu. Arhangel joj se obratio sa rečima : “Raduj se blagodatna, gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama” .

Blagovesti se praznuju od prvih dana hrišćanske propovedi, jer se smatra da je ovom vešću arhangela Gavrila obistinjeno proročanstvo strarozavetnog proroka Danila i da je vešću anđela blagovesnika počela hrišćanska istorija spasenja.

Mariju su roditelji kad je imala tri godine, odveli u hram, i taj praznik se naziva Vavedenje. Naime pošto su njeni roditelji već bili veoma stari, oni su se zavetovali, da će svoje dete posvetiti na sluđenje bogu. Tako je presveta Marija postala prva zavetovana devica  istoriji hriščanstva. Ovaj čin obavio je sveštenik Zaharije, otac svetog Jovana Krstitelja.

Nakon što je prošlo 11 godina otkako je služila u jeruslimskom hramu, sveštenici su joj rekli da po zakonu ona više ne može da tu da bude. Sada kada je napunila 15 godina trebalo je da se i uda. Međutim Marija je na veliko iznenađenje svih rekla da ona ne želi da ima muža, i da do smrti neće ući ni sa kim u brak.

Tako su oni rešli da joj nađu nekoga ko će je čuvati i brinuti se o njoj. I izabrali su da to bude Josif koji je pripadao Davidovom plemenu, i koji je već bio stariji čovek. Ona je vreme provodila u kući čitajuči svete knjige, i pričala sa Josifovim dvema sestrama.

Prema Jevanđelju, arhangel Gavrilo se javio devici Mariji obasjan arhangelskom svetlošću, “u trenutku kada je ona držala otvorenu knjigu proroka Isajije i razmišljala o njegovom velikom proropčanstvu”, i saopštio joj da će roditi sina Božjeg. Tako je ova devica, izabrana da bude majka gospoda Isusa Hrista.

 

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top